Stijn Kuster
Stijn Kuster Gezondheid 25 mei 2022

Zo min mogelijk gif eten? Deze 12 groentes en fruitsoorten kan je beter (niet) eten

Dat een groot deel van de vruchten die jij eet bespoten is, is geen verrassing. Toch kan je de slechte stoffen mijden. Er zit immers een groot verschil in de hoeveelheid gif die gebruikt wordt per soort groente en fruit.

Het gif dat gebruikt wordt voor groente en fruit zijn pesticiden. Dit gebruiken boeren zodat insecten niet de vruchten aantasten. Bij fruit is de kans groter dat het zonder gif opgegeten wordt door insecten dan bij groentes. Daarom spuiten agrariërs soms meerdere malen.

Er wordt meer gif gebruikt

Hoewel het gif ook voordelen heeft; het zorgt er immers voor dat er meer fruit geteeld kan worden, hebben pesticiden ook nadelen. Zo wordt het in verband gebracht met meerdere ziektes en verstoring van de hormoonhuishouding.

Gif, pesticiden, fruit, groenten, groente, groentes
(Afbeelding: Pexels)

Hoewel de Europese Commissie in 2020 aangaf dat er minder gif op groente en fruit gebruikt moet worden, gebeurt dit vooralsnog niet. Volgens Pesticide Action Network (PAN) is de afgelopen negen jaar het gebruik van pesticiden op fruit met 53 procent gestegen.

Twaalf veel met pesticiden bespoten groente en fruit

Als gevolg hiervan bevat 29 procent van alle fruitbomen, -planten en -stuiken in Europa de giftige pesticiden. Toch kan je zelf veel doen om het gif te vermijden. Bijvoorbeeld door deze twaalf veelbespoten groentes en fruit te mijden of een niet-bespoten variant te kopen.

1. Aardbeien
2. Spinazie
3. Boerenkool en mosterdgroente als Chinese ijsbergsla
4. Nectarines
5. Appels
6. Druiven
7. Paprika of hete pepers
8. Kersen
.9 Perziken
10. Peren
11. Selderij
12. Tomaten

De lijst met gewassen die met veel gif bespoten zijn, is opgesteld door De Environmental Working Group (EWG). Zo kan jij wellicht beter pesticiden mijden.

Vijftien niet of weinig met gif bespoten groente en fruit

Naast dat zij aangeven welke gewassen je beter kan mijden, is er ook een lijstje met groentes en fruit die je prima kan eten wanneer je gif wil vermijden. Deze gewassen zijn niet tot nauwelijks bespoten.

1. Avocado’s
2. Mais
3. Ananas
4. Ui
5. Papaya
6. Erwten (bevroren)
7. Asperges
8. Honingmeloen
9. Kiwi
10. Kool
11. Champignons
12. Cantaloupe, oftewel suikermeloen
13. Mango
14. Watermeloen
15 Zoete aardappel

Elon Musk onthult masterplan: mensheid distantiëren van gif der aarde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo min mogelijk gif eten? Deze 12 groentes en fruitsoorten kan je beter (niet) eten
Sluiten