Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 16 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Gerecycled goud en diamant uit lab tegen kinderarbeid en dwang

Er lijkt langzaam maar zeker een besef te komen dat al het goud en diamant dat je om je handen en nek hebt hangen niet helemaal kies is. Het Deense Pandora komt hier als een van de eerste sierradenmerken voor uit om lanceert een collectie waar geen kinderarbeid en dwangarbeid aan te pas is gekomen.

Dat de kledingindustrie mensonterend is, weten we inmiddels allemaal. Goedkope kleding is vaak onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt. Dat de industrie achter goud, zilver en diamant minstens even slecht is, moet nog even doordringen bij de massa.

Pandora maakt gerecycled goud en diamant uit lab

Pandora is op dit gebied een voorloper en probeert het allemaal iets beter te maken. De Deense sieradenfabrikant gaat vanaf volgende week ook sieraden in de Verenigde Staten verkopen met daarin kunstmatige diamanten. Eerder verkocht Pandora deze al in het Verenigd Koninkrijk als pilot. Bij de productie van de sieraden zal nu ook enkel gebruik worden gemaakt van gerecycled goud en zilver.

gerecycled goud, diamant uit laboratorium, pandora
De ring van Pandora

Vorig jaar maakte Pandora al bekend in de toekomst alleen maar diamanten te willen gebruiken die in een laboratorium zijn gemaakt. Daarmee wil de sieradenfabrikant wegblijven van dwangarbeid, kinderarbeid en andere vormen van uitbuiting bij de delving van het edelgesteente.

Eerlijker én goedkoper

Ook kosten kunstmatige diamanten een derde van de gedolven diamanten. Pandora denkt daarom dat de omschakeling ertoe leidt dat synthetische diamanten toegankelijk worden voor meer consumenten. Zo zal de vanafprijs van de nieuwe Pandora-sieraden in de VS 300 dollar (omgerekend 295 euro) bedragen.

gerecycled goud, diamant uit laboratorium, pandora, ketting
De ketting van Pandora

Volgens Pandora is de VS goed voor ongeveer de helft van de diamantmarkt, die in totaal 84 miljard dollar waard is. De wereldwijde markt voor synthetische diamanten is nu 6,6 miljard dollar waard, en zal naar verwachting met ruim 8 procent per jaar groeien. Die groei is sneller dan de jaarlijkse groei van diamant dat gedolven is.

1% van de omzet

De pilot met de verkoop van de sieraden met gerecycled goud en diamant uit een lab in het Verenigd Koninkrijk leverde het bedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar 1,3 miljoen dollar aan omzet op. Dat staat gelijk aan ongeveer 1 procent van de totale omzet van Pandora in het land.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.