Alrik de Jong
Alrik de Jong Samenleving 29 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom de gasprijzen in Europa ineens fors omlaag gaan

Wij maar panikeren over de almaar stijgende gasprijs in Nederland, blijken de gasprijzen in Europa ineens fors te dalen. Maar juich iet te vroeg.

Veel gas komt normaliter uit Rusland. Sinds de invasie in Oekraïne zijn er echter sancties, die weer contra-sancties opleveren. Dat is kort uitgelegd de reden voor de hoge gasprijzen van dit moment in Europa.

Gasprijzen in Europa dalen na nieuws uit Duitsland

Maar de gasprijzen zijn nu ineens flink gezakt. Dat gebeurde na het bericht dat Duitsland zijn gasvoorraden sneller vult dan waar in doorsnee rekening mee werd gehouden. De grootste economie van Europa wil namelijk goed voorbereid zijn op de komende winter. De prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde ruim 20 procent, tot 270 euro per megawattuur. Afgelopen week stegen de prijzen nog met 40 procent.

Volgens de Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck, raken de Duitse opslagplaatsen snel vol. De doelstelling om voor oktober 85 procent van de gasopslag te hebben gevuld, wordt naar verwachting in september al bereikt. Het streefcijfer voor september werd vorige maand al gehaald. Vrijdag waren de opslagen in de gehele Europese Unie voor 79 procent gevuld.

Ook winstnemingen van handelaren speelden mee. Die boden meer gas aan om te profiteren van de sterk gestegen gasprijs. De afgelopen zes weken gingen de gasprijzen telkens omhoog.

Gasprijs nog verre van stabiel

De levering van gas blijft evenwel een heikel punt. De gasstromen uit Rusland zijn minder groot dan voorheen. Daarbij leven er zorgen over de toekomstige leveringen via de gaspijpleiding Nord Stream tussen Rusland en Duitsland, die vanwege onderhoud stil komt te liggen. Daarnaast kampt de Noorse gasproductie met storingen. Verder is er moordende concurrentie op de markt voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng). De gasprijzen in Europa zijn dus nog verre van stabiel.

Regeringen nemen ook maatregelen om de lasten voor onder andere huishoudens te verlichten tegen dit soort krankzinnige prijzen voor gas. Daarvoor hebben zij zo’n 280 miljard euro opzijgezet. De vraag is of dat genoeg is om de gasprijs op een enigszins normaal niveau te houden. Tsjechië, dat het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, roept energieministers van EU-lidstaten bijeen om oplossingen voor het hele landenblok te bespreken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.