Felix Decavel
Felix Decavel Investeren & Beleggen 16 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Trading-app troggelt mensen massaal geld af met Gamestop 2.0

Deze Robinhood steelt van de armen en geeft aan de rijken. De ineenstorting van de Silicon Valley Bank was niet voor iedereen slecht nieuws. Maar slimme beleggers die de bui al voelden hangen en tegen de bank hadden gewed, krijgen nu toch geen rooie cent van hun trading-app. Is dit Gamestop 2.0?

Gelukkig loopt het nog niet zo’n vaart, maar de geschiedenis lijkt zich in ieder geval op één vlak te herhalen. In 2021 kwam Robinhood ook al in opspraak toen het weigerde investeerders uit te betalen na het beruchte Gamestop-fiasco.

De artificiële beursrally van de gedoemde memestock zorgde er destijds voor dat de gehele financiële structuur van Robinhood in gevaar kwam. Er stonden simpelweg niet genoeg dollars op de bankrekening om iedereen uit te kunnen betalen. Gevolg: de handel in Gamestop-aandelen werd stopgezet en de prijs donderde van een roze wolk. De pechvogels die nog aandelen van Gamestop in het portfolio hadden, konden fluiten naar hun geld.

Robinhood kreeg veel kritiek, maar werd door de Amerikaanse overheid de hand boven het hoofd gehouden. Dezelfde taferelen lijken nu wederom plaats te vinden.

Trading-app Robinhood weigert wéér uitbetaling

Shorts, waarbij je eigenlijk wedt dat de prijs van een aandeel omlaag gaat, zijn sinds het Gamestop-fiasco niet langer mogelijk via de trading-app. Maar er bestaan nog achterdeurtjes. Gebruikers van Robinhood konden namelijk ook putopties plaatsen. Dat is een soort van contract waarbij de verworven aandelen op een bepaalde datum sowieso verkocht worden. Het is eigenlijk min of meer hetzelfde als short-selling, maar dan dat het contract sowieso op een voorafbepaalde datum gesloten wordt, onafhankelijk van de prijs van het aandeel op dat moment. Maar als je er 200 procent van overtuigd bent dat een aandeel tegen een bepaalde dag in waarde gestegen of gedaald is, kun je er dus best wat geld mee verdienen.

Investeerders die wisten dat Silicon Valley Bank langs alle kanten en voegen kraakte als een zinkend schip, hadden het slimme idee om via Robinhood zo’n putoptie te plaatsen. Ze voelden aan hun water dat de bank het niet lang meer zou volhouden. En al snel kregen ze gelijk. De bank is intussen zo goed als failliet verklaard, dus logischerwijs zijn de aandelen ook gekelderd. Maar wat blijkt? Robinhood weigert wederom beleggers te belonen die het bij het juiste eind hadden, zo bericht Forbes. En op social media wordt inmiddels moord en brand geschreeuwd.

Maar het lijkt erop alsof de gebruikers van onder andere Robinhood van een koude kermis zullen terugkomen. Volgens de trading-app werd de handel in aandelen van Silicon Valley Bank door de overheid stopgezet, en kunnen ze daardoor niet overgaan tot betaling. Sterker nog, de putopties zullen om diezelfde reden sowieso waardeloos verlopen. In mensentaal: pech, het geld is weg. Maar in de tussentijd heeft Robinhood wel mooie commissies kunnen pakken op alle trades. Gamestop 2.0 dus.

Gamestop en de middelvinger naar Wall Street

Hoe dat ook alweer zat met Gamestop? Deze vragen en antwoorden geven duidelijkheid.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.