Stijn Kuster
Stijn Kuster Eten & Drinken 27 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

5 soorten fruit met giftige pitten die je beter niet kunt blenden

Een gevarieerd dieet met voldoende groente en fruit kan veel voordelen hebben voor je gezondheid. Toch moet je bij sommige fruitsoorten volgens het Voedingscentrum goed opletten dat je de pit niet opeet. We hebben het inderdaad over giftige pitten.

Het gif heet cyanogene glycosiden en komt niet uit pesticiden of andere door de mens toegevoegde stoffen. Het plantengif zit van nature in de pitten van sommige (steen)vruchten en kan door je lichaam omgezet worden naar cyanide (blauwzuur). Een te hoge inname kan leiden tot een vergiftiging en gezondheidsproblemen.

Vijf soorten fruit met giftige pitten

Je hoeft niet direct in paniek te raken als je een pit of meerdere doorslikt. Een volledige pit verteert je lichaam niet. Pas wanneer je op de pitten gaat kauwen of ze vermaalt in een blender, komen er kleine hoeveelheden van het gif vrij. Hoewel ook dit niet direct voor veel schade zorgt (op je blender na dan), kun je de stof beter mijden. Eet daarom niet de giftige pitten van deze vijf soorten fruit.

1. Abrikozen

Bij gifstoffen als cyanogene glycosiden gaat het om de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Een klein beetje, kan niet zoveel kwaad. Al kun je het veilige gezondheidslimiet al snel overschrijden.
Volgens onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zorgt het eten van een giftige abrikozenpit al voor meer inname van cyanogene glycosiden dan gezond is. Bij kinderen ligt dit gezondheidslimiet lager, zij kunnen dus eerder ziek worden van een pit van de genoemde vijf vruchten.

2. Perzik

Ook de pitten van perziken kan je beter niet eten. Hoewel sommige fitnessgoeroes en lifestylecoaches het een wonderlijk superfood vinden, zijn er meerdere mensen in het ziekenhuis beland door het binnenkrijgen van de pitten van het fruit.

3. Pruimen

Ook de pruim is zo’n steenvrucht. De vrucht zelf is erg gezond, maar de pit met gif kun je het best in de prullenbak gooien.

4. Kersen

Bij giftige kersenpitten is de kans op inslikken een stuk groter dan bij pruimen, abrikozen of perziken. Het fruit en de pit zijn immers een stuk kleiner. Gelukkig zijn de pitten erg hard en zal in geval van inslikken de pit in zijn volledigheid in het toilet belanden.

5. Appels

Bij appels is dit net even anders, de pit is nóg kleiner en een stuk zachter dan bij de kers. Let dus goed op dat je niet je appel te ver afbijt en op de giftige pitten gaat kauwen. Wordt vooral ook niet bang om fruit te eten, je hebt immers de vitaminen en mineralen nodig. Wees gerust: je moet minstens 200 appelpitten (of 40 klokhuizen) fijn kauwen en opeten voor een fatale dosis.

Met deze 5 tips krijg je zo min mogelijk gif (pesticiden) binnen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.