Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 30 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit verdient miljardairsfraudeur Elizabeth Holmes per uur in de cel

Het kan verkeren: waar Elizabeth Holmes voorheen tot één van de vele miljardairs op aarde behoorde, verruilt zij vandaag haar luxe bestaan voor een leven achter de tralies. Vanuit de gevangenis in Texas zal zij het moeten doen met een uurloon van 12 cent.

Maar wie is deze fraudeur – die is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar? De inmiddels 39-jarige Elizabeth Holmes beloofde met haar bedrijf Theranos gouden bergen, maar de gedroomde medische doorbraak bleef uit. Een behoorlijk koude kermis voor de investeerders die ze aan het bedrijf had weten te binden.

Het zogenaamde miljardenbedrijf

Op een leeftijd van 19 jaar startte Elizabeth Holmes het bedrijf Theranos. Ze verliet Stanford University om zich te richten op het bedrijf. Het doel? Toegankelijke en goedkope bloedtesten waar slechts een paar druppels bloed nodig zouden zijn om een uitgebreid medisch rapport te genereren. Ze beloofde een revolutionaire doorbraak binnen de gezondheidszorg. Achteraf blijkt die belofte niet meer dan een hoop gebakken lucht.

In haar hoogtijdagen werd Theranos gewaardeerd als een miljardenbedrijf en Holmes gevierd als één van de grotere selfmade miljardairs ter wereld. Op het toppunt werd het bedrijf geschat op een waarde van zo’n 9 miljard dollar. Maar aan dat ‘succes’ kwam een abrupt einde.

Elizabeth Holmes aan de slag in gevangeniskeuken

Die luchtbel klapte in 2015 uiteen. De medische rapporten bleken volledig onbetrouwbaar en het bedrijf bleek er nogal een frauduleuze werkwijze op na te houden. Amerikaanse toezichthouders startten een onderzoek naar Theranos. In 2018 ging het bedrijf volledig ten onder.

Toch liet de veroordeling van Elizabeth Holmes nog een aardige tijd op zich wachten. Ook Ramesh Balwani – voormalig president van Theranos – kreeg een aanklacht van fraude aan zijn broek. Het juridisch proces startte in 2021, maar pas in november 2022 werd de fraudeur veroordeeld tot 135 maanden celstraf, opgelegd wegens investeringsfraude. Een aanzienlijk hogere straf dan die van haar mede-gevangenen. Gedetineerden in de Texaanse vrouwengevangenis waar Holmes vandaag haar intrede mag doen zitten een gemiddelde straf uit van 14 maanden. De uitspraak liet vanwege twee zwangerschappen en de wereldwijde coronacrisis op zich wachten.

5 ‘vreselijke’ adviezen aan jongeren volgens een selfmade miljonair

Waarschijnlijk zal de fraudeur haar dagen slijten in de keuken van de gevangenis. Daar werkt ze tegen een beloning van 12 cent per uur. Een schraal contrast naast het luxueuze leven dat ze tot een paar jaar geleden op nahield. Meer weten over Elizabeth Holmes? Haar verhaal is verfilmd in de achtdelige serie The Dropout, te streamen is via Disney+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.