Metro
Metro Televisie 9 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Afscheid Frank Snoeks was voer voor Twitter: de reacties

Frank Snoeks was gisteravond voor de allerlaatste keer voetbalcommentator bij het Nederlands Elftal. Als hij de laatste jaren voor de NOS bij Oranje aantrad, was dat direct voer voor Twitteraars. Voor Snoeks helaas niet omdat men hem zo goed vindt. Zelfs bij zijn afscheid kreeg hij het online weer zwaar te verduren.

Het Nederlands Elftal speelde gisteren de tweede wedstrijd in de strijd om de Nations League. Na een mooie zege in België vrijdag (1-4), stond nu het duel tegen Wales in Cardiff op het programma. Mooi potje voor Frank Snoeks bij zijn afzwaaien naar 32 (!) jaar. De geboren IJmuidenaar ging er eens lekker voor zitten, daar in Wales (hij wel). Twitteraars nestelden zich thuis op de bank. Met een glas azijn.

Oranje klopt Wales in blessuretijd

Frank Snoeks zag een slecht Nederlands (B-)Elftal, maar leek zijn carrière door een doelpunt van Teun Koopmeiners toch met een Oranje-zege af te sluiten. Wales gooide in blessuretijd met een late 1-1 roet in het eten. Zo leek. Want spits Wout Weghorst kopte nóg weer later de beslissende 1-2 binnen. De ploeg van coach Louis van Gaal gaat fier aan de leiding in de Nations League-poule, waarin ook Polen een tegenstander is.

Het zeer matige Nederlands Eftal zonder de gebruikelijke sterspelers kon op sociale media op weinig sympathie rekenen. Maar dat gold nog sterker voor, het was weer zover, Frank Snoeks. Hij was gisteravond trending op Twitter en was dat vanmorgen nog steeds. De man gaf al commentaar toen het gros van de Twitteraars nog niet eens bestonden en was actief op maar liefst acht WK’s. Maar ergens onderweg bleken zijn woorden voer voor reacties waar de eerder genoemde azijn vanaf druipte. Telkens weer. Johan Derksen neemt in talkshow Vandaag Inside als het om Frank Snoeks gaat steevast het woord ‘babbelziek’ in de mond. Of hij dat nou ook bedacht heeft is niet duidelijk. Grappig wel dat juist Derksen ‘babbelziek’ ergerlijk vindt natuurlijk, maar dat terzijde.

Frank Snoeks niet zo vriendelijk uitgezwaaid

In ieder geval: Frank Snoeks werd gisteravond niet vol lof door de kijkers uitgezwaaid, al vormen Twitteraars uiteraard maar een klein deel van de kijkers. Zijn werkgever NOS deed dat onder de tonen van I Did It My Way in een mooie video wel. Snoeks iconische commentaar bij Spanje – Nederland tijdens het WK 2014 in Brazilië komt erin voor. „Robben op weg naar 5-1. 5-1! Zegt het voort, zegt het voort. 5-1! Heeft u buren die niet kijken, gaan naar ze toe. Zeg dat ze de televisie moeten aanzetten.” Was die wedstrijd gisteravond geweest, dan was Frank Snoeks ongetwijfeld verweten dat hij ‘te zuur’ was. Of dat het zijn schuld was dat Oranje niet met 7-1 won. In september noemden tv-kijkers de commentator bij een wedstrijd van Nederland tegen Noorwegen nog ‘de slechtste man van de wedstrijd‘.

Jeroen Grueter en Tom Egbers hadden overigens wel mooie woorden voor hun gewaardeerde collega:

 

Meer reacties

Maar verder? Frank Snoeks had het weer helemaal gedaan. Vooral om zijn commentaar op aanvaller Noa Lang, die hij te veel veren ‘in z’n reet’ zou hebben gestoken. Een overzichtje:

Was alles negatief? Toch niet.

En Frank Snoeks? Die zal na de 90 minuten van Oranje een lekker wijntje of wat anders ingeschonken hebben. De mensen thuis nog een azijntje.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.