Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 8 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Recessie treft Nederland: ‘Helft huishoudens in financieel gevaar’

De verwachte economische recessie komt er snel aan. Een nieuwe onderzoek over de financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens toont aan dat de stijgende inflatie en rijzende energiekosten er stevig hebben ingehakt. Meer dan de helft van Nederland heeft moeite om alle rekeningen probleemloos te betalen. En er vallen nog cijfers op uit het onderzoek van Deloitte.

Nederland behoort nog net niet tot de duurste landen ter wereld om te wonen en te leven. Maar volgens een nieuw onderzoek van het toonaangevende Deloitte heeft onze financiële gezondheid  een ferme klap gekregen in 2022. Het internationale consultancy-bureau heeft namelijk kunnen vaststellen dat 60 procent van alle Nederlanders financieel ongezond of kwetsbaar is. Een stevige stijging van 10 procent in vergelijking met het jaar voordien.

Ruim helft Nederlanders heeft moeite met rondkomen

Deloitte heeft alle Nederlandse huishoudens ingedeeld in vier niveaus van financiële gezondheid. Waar in 2021 de financieel gezonde groep en financieel toereikende groep nog het grootst was, valt het gros van de Nederlandse samenleving dit jaar in zowel de financieel ongezonde als de financieel kwetsbare groep. Beide groepen maken elk 30 procent uit van de onderzochte huishoudens. Dat betekent dat maar liefst 60 procent van Nederland momenteel in financieel gevaar is.

deloitte, onderzoek, financieel gezond, recessie
De vier niveaus van financiële gezondheid (Afbeelding: Deloitte)

Slechts de helft (54 procent) van de Nederlandse huishoudens kon alle rekeningen zonder problemen blijven betalen in 2022. En twintig procent had het afgelopen jaar moeite met het betalen van de noodzakelijke kosten voor levensonderhoud. In 2021 was dat nog 12,5 procent. Nochtans zijn de onderzochte lonen grotendeels gelijk gebleven. Uiteraard een somber teken aan de wand van de onvermijdelijke economische recessie die er in 2023 zit aan te komen.

Deloitte onderzocht de financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens door hen te vragen naar hun situatie, gedrag, houding en gevoelens over onder andere het inkomen, de uitgaven, hoeveel er gespaard of geleend wordt en de balans daartussen. Ook hun kennis van financiële zaken en hun algehele financiële houding droegen bij tot de studie.

Economische recessie

En er zijn nog opvallendste resultaten uit het onderzoek van Deloitte die wijzen op een economische recessie.

  • De leeftijdsgroep 18 tot 25 jaar is bovengemiddeld hard geraakt. 45 procent is financieel ongezond, een stijging van 15 procent.
  • Vrouwen zijn harder getroffen dan mannen. 65 procent van de vrouwen valt in het gezondheidsniveau Kwetsbaar of Ongezond, versus 55 procent van de mannen. In beide gevallen is dit een toename van ruim 10 procent ten opzichte van de vorige editie van het onderzoek.
  • Bijna 1 op de 4 huishoudens is (zeer) onzeker over het kunnen doen van grotere uitgaven (tegen ruim 1 op de 6 in 2021). Aanzienlijk minder huishoudens zijn er zeker van dat zij hun hypotheek op tijd kunnen aflossen (66 procent in 2021 t.o.v. 44 procent in 2022)
  • Een op de zeven Nederlandse huishoudens kan financieel niet rondkomen. Van deze groep spreekt 10 procent het spaargeld aan en 4 procent moet geld lenen om rond te kunnen komen.
  • Er bestaat een gigantische kloof tussen huurder en huiseigenaren. Maar liefst de helft van de huishoudens met een huurwoning heeft het gezondheidsniveau Ongezond. Slechts 7 procent van de huurders is financieel gezond.

Je kan het volledige onderzoek van Deloitte hier doornemen. Als je wilt checken hoe financieel gezond je zelf bent, kan dat via de test van het Nibud. En check ook deze tips voor je LinkedIn-profiel waarmee je een droombaan scoort. Dan is de recessie zo verleden tijd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.