Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 25 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Fight Club heeft bizar nieuw einde voor Chinese streamingdienst

Fight Club, de filmklassieker uit 1999 met Brad Pitt en Edward Norton, heeft in China een totaal nieuw einde gekregen. Voor een Chinese streamingdienst is er dusdanig aan de film gesleuteld, dat er nog weinig van het originele idee over is.

In China weten ze niet dat de Chinese regisseur Chloé Zhao vorig jaar een Oscar won met Nomadland. Diezelfde regisseur bedacht de homoseksuele kus in Eternals. Ook gecensureerd. Zo gaat dat daar, helaas. Nu is het einde, en daarmee het hele maatschappijkritische plot, van Fight Club aangepast.

Fight Club heeft bizar nieuwe einde

Creatieve vrijheid heb je nodig als je een verhaal wil aanpassen. Zo verschilt de film Fight Club, gemaakt door David Fincher, op verschillende plekken met de originele roman van Chuck Palahniuk. Maar de geest in beide verhalen is hetzelfde. Dat geldt dus niet voor de versie die mensen in China nu streamen.

Iedereen die de film heeft gezien, weet dat Fight Club eindigt (SPOILER ALERT) met de verteller (Edward Norton), die zich realiseert dat hij dezelfde persoon is als het personage van Brad Pitt, Tyler Durden. Hij doodt dat personage door zichzelf in zijn wang te schieten. Uiteindelijk zien hij en Marla (Helena Bonham Carter) nog hoe Project Mayhem voortleeft, waarbij de eerder geplaatste explosieven de nabijgelegen gebouwen met creditcardgegevens vernietigen. Klinkt los van de context misschien vaag, maar het zou vreemd zijn als je deze film niet al eens hebt gezien.

Het plot van de streamingdienst in China

Goed, in China besloten ze aan de vergadertafel om het helemaal anders te doen. Op de Chinese streamingdienst zijn de exploderende gebouwen en suïcide verwijderd, en eindigt de film met de volgende tekst. “Dankzij de aanwijzing van Tyler had de politie snel het hele plan door en arresteerde ze alle criminelen. Daardoor ontploften de explosieven niet. Na het proces werd Tyler naar een gekkenhuis gestuurd, waar hij psychologische behandeling kreeg. In 2012 werd hij uit het ziekenhuis ontslagen.”

Het einde staat haaks op het originele maatschappijkritische plot van Fight Club. Het plan van alterego Tyler ontvouwt zich niet, maar wordt door de politie verijdeld. Bovendien wordt de verteller voor meer dan tien jaar in een psychiatrische inrichting gestopt. Wie het einde op deze manier heeft gewijzigd, is niet helemaal duidelijk. Maar volgens een bron van Vice is dit in overleg gebeurd met de eigenaar van het copyright.

Teleurstelling op Chinese social media

Een geruststellende gedachte: gebruikers van Chinese social media weten dat Fight Club officieel een ander einde heeft, en betreuren volgens Cinemablend dat ze het origineel niet kunnen zien. Maar gezien de reguliere censuur in China, is het ook weer niet een grote shock. Voor de originele versie moeten filmliefhebbers het daar doen met een illegale kopie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.