Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 20 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze iconische stadsauto is nu als occasion goedkoper dan e-bike

De Fiat 500 is een geliefde stadsauto door de Anne-Fleurs van deze wereld. In tegenstelling tot wat die naam doet vermoeden, is het lifestylewagentje inmiddels voor minder geld dan een elektrische fiets op te pikken als occasion.

De Fiat 500 werd al in de jaren vijftig geïntroduceerd en groeide langzaam uit tot een icoon in de autowereld. In totaal zijn er bijna 4 miljoen exemplaren van deze oer-500 verkocht.

Occasion goedkoper dan elektrische fiets

In dit artikel hebben we het echter over de moderne variant, die we sinds 2007 kennen. Het model is nog altijd nieuw te koop bij Fiat. Standaard komt de bekende stadsauto als hybride, die je al vanaf een kleine 18.000 euro koopt. Je hebt het model ook als EV, dan betaal je er minimaal 28.990 euro voor. Afhankelijk van de uitvoering en de gekozen opties kan dit oplopen tot meer dan 40.000 euro.

Fiat 500 occasion tweedehands auto e-bike elektrische fiets te koop
(Afbeelding: AutoTrack / Hemcar Leiden)

Dit statussymbool is iets waar zij die nu nog rondscheuren in Birò’s reikhalzend naar uitkijken. De Fiat 500 is in autoland wat e-bike van VanMoof voorheen was in de fietsenwereld. Toch pik je deze stadsauto als occasion voor minder geld op dan een high-end elektrische fiets. Op verkoopsite Gaspedaal.nl vinden we namelijk al exemplaren vanaf minder dan 3.000 euro.

Fiat 500 als tijdloze tweedehands auto

Wel heb je voor dat bedrag wat oudere, soms gehavende modellen met tellerstanden richting of zelfs boven de 200.000 kilometer. Vrij veel voor het 1.2-liter en 1,4-liter benzinemotoren, en al helemaal voor de 0.9-liter tweecilinder die ook in de Fiat 500 geleverd werd. Je doet er dan ook goed aan door te sparen voor een goed onderhouden occasion met minder levenservaring.

Fiat 500 occasion tweedehands auto e-bike elektrische fiets te koop
Hier zit je lekkerder in dan op een elektrische fiets. (Afbeelding: AutoTrack / Hemcar Leiden)

Zorg er in ieder geval voor dat je voor de handgeschakelde versie kiest, omdat de automatische versnellingsbak volgens De Wegenwacht enkele kwaaltjes kent. Doe je dat, dan heb je een tijdloze occasion die – op de momenten dat je niet tussen Amsterdam en Laren pendelt – je oprit opleukt.

E-bike als alternatief

Heb je voor het geld van deze Fiat 500 toch liever een elektrische fiets? Check dan deze Phatfour die wij recent testten. Een serieuze fatbike van Nederlandse makelij. Want vandaag de dag op een VanMoof gezien worden, dat kan echt niet.

Opvallend betaalbare hot hatch-occasion zou niet misstaan in ‘t Gooi

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.