Noah Korevaar
Noah Korevaar Muziek 31 dec 2023
Leestijd: 5 minuten

Manners’ favoriete albums van 2023, van punk tot hiphop

We tippen op Manners normaliter vooral films, series en soms een goed boek. Al die artikelen tikken we met als soundtrack de nieuwste muziekreleases in onze oren, het hele jaar door. Dit waren onze favoriete albums van 2023. Luistertips!

‘Beste’ en ‘slechtste’ zijn al helemaal wat muziek betreft uiterst subjectieve begrippen, maar desalniettemin hebben we door het jaar heen behoorlijk wat favoriete nieuwe albums ontdekt.

Onze favoriete albums van 2023

Voor één artikel zetten we de films en series even op pauze en tippen we vijftien albums uit 2023. Van shoegaze en hiphop tot pure pop; albums die het wat ons betreft verdienen om ook jouw soundtrack van 2024 te worden.

Pakketjes met muziek die als geheel de moeite waard zijn, in plaats van in stukjes opgebroken te worden voor een willekeurige playlist. Onze favoriete albums van 2023. Streamze!

Liquid Mike – S/T

Een Amerikaanse postbezorger wiens passieproject vanuit het niets en op organische wijze ontplofte op Twitter; dat is basically het verhaal achter S/T. Een album van slechts 18 minuten waarin maar liefst elf nummers zijn gepropt.

En hoe! Liquid Mike a.k.a. Mike Maple gooit hook na hook over de schutting, met melodieuze power pop die een modern sausje over het welbekende stijltje van Weezer, Blink-182 en NOFX giet. Energiek, meeslepend en verraderlijk verslavend. Nostalgisch en helemaal 2023 tegelijkertijd.

🎵 Check het album op Spotify

Durand Jones – Wait Till I Get Over

In de shuffle zou je zomaar kunnen denken dat de nummers van dit album al decennia oud zijn. Dat is in het geval van Durand Jones alleen maar een groot compliment. De Amerikaan timmerde de afgelopen jaren al flink aan de weg met de soulgroep Durand Jones & The Indications. 2023 was het jaar waarin de alleskunner solo ging, met een prachtplaat als resultaat.

Hij voegt dit keer meer blues, rock en rap-invloeden toe aan de retrosoul-formule van de hierboven genoemde groep, met een rijk, divers album vol bezieling en emotie als resultaat. Wait Till I Get Over ‘leeft’, op een manier waar veel hedendaagse overgeproduceerde albums veel van kunnen leren.

🎵 Check het album op Spotify

The Rolling Stones – Hackney Diamonds

We blijven even in de gitaren hangen, met het nieuwe album van The Rolling Stones. De beste mannen zijn onderhand begin tachtig, maar Hackney Diamonds klinkt toch urgent, fris en vooral heerlijk catchy. Een return to form waar zelfs de grootste fans niet meer op durfden te hopen.

Dat hebben de Stones grotendeels te danken aan de slechts 33 jaar oude Andrew Watt, een multitalent en megaproducer die eerder al de studioprestaties van Ozzy Osbourne, Pearl Jam en Iggy Pop nieuw leven inblies. Sure, op sommige momenten is de stem van Jagger net wat té digitaal opgepoetst, maar ach, Hackney Diamonds is ondanks die gladheid een heerlijk album.

🎵 Check het album op Spotify

Sampha – Lahai

Zes jaar en een felbegeerde Mercury Award later is de Londense producer Sampha terug met een nieuw album: Lahai. Na een writersblock viert de jonge creatieveling de geboorte van zijn dochtertje met een album waar je U tegen zegt.

Jazz, hiphop en elektronische touches komen samen in een volstrekt uniek en prachtig geheel, met persoonlijke nummers die stuk voor stuk met liefde en aandacht zijn gecraft, alsof het allemaal singles zijn. Yussef Dayes, nog zo’n Britse naam die 2023 kleur gaf met zijn overdonderende jazz-album, verzorgde voor een aantal nummers het drumwerk.

🎵 Check het album op Spotify

The Murlocs – Calm Ya Farm

King Gizzard & The Lizard Wizard is een unicum. De Australische band brengt regelmatig vijf albums per jaar uit. Allemaal in eigen beheer, en in een zeer uiteenlopend assortiment aan muziekgenres, van synth-pop tot trashmetal.

Op de een of andere manier had bandlid Ambrose Kenny-Smith tussen al die opnames en de bijbehorende tours door ook nog eens de tijd om een nieuw album met zijn sideproject The Murlocs op te nemen. Calm Ya Farm combineert country met bluesrock op een heerlijk groezige en aanstekelijke manier. Ongecompliceerd plezier, met een lekker rauw randje. Soms hoeft niet alles ingewikkeld te zijn.

🎵 Check het album op Spotify

Sufjan Stevens – Javelin

We hebben het telkens over ‘lekkere’ en ‘catchy’ albums, maar de mooiste plaat is wat ons betreft zonder twijfel Javelin. Indie-koning Sufjan Stevens breidt zijn al imposante oeuvre uit met misschien wel zijn beste werk. Met werkelijk waar schitterende, ontroerende en hoofdzakelijk akoestische nummers weet Stevens je al direct vanaf het eerste nummer te betoveren.

De kenmerkende prevelzang van de beste man wordt hier en daar op magische wijze orkestraal begeleid, afgewisseld met elektronische invloeden en slimme vondsten die ervoor zorgen dat Javelin nooit voorspelbaar wordt. Pas na de release hoorden fans dat de vriend van Stevens dit jaar is overleden, context die dit al fantastische album alleen maar meer lading geeft.

🎵 Check het album op Spotify

Young Gun Silver Fox – Ticket To Shangri-La

Andy Platts en Shawn Lee zijn met hun rechtstreeks uit de jaren zeventig getilde sound wellicht niet bijster origineel, maar damn, de kwaliteit spat er vanaf. De voor sommige muziekliefhebbers wellicht iets te gladde Westcoast-sound brengt je instantly in de relaxte zomersferen. Ticket to Shangri-La zit tjokvol nummers die direct blijven hangen.

Echt zo’n album dat je altijd op kunt zetten, wat meteen zowel het grootste plus als minpunt van de plaat is: je zou ook kunnen stellen dat Platts en Lee iets té netjes binnen de lijntjes kleuren. Maar toch, maar toch: het resultaat is heerlijk.  Check het onderstaande nummer en je weet meteen of Young Gun Silver Fox aan jou besteed is. Zo ja, dan heb je veertig minuten aan zomerse bliss om aan te zetten.

🎵 Check het album op Spotify

Nog meer luistertips!

2023 had niet de absurde stortvloed aan albums van 2022, toen we de vruchten plukten van muzikanten die drie jaar lang thuis hadden gezeten, maar toch zijn er nog veel meer topalbums die het checken waard zijn. Bij deze nog een rits honourable mentions; albums om ook in 2024 je persoonlijke soundtrack mee aan te vullen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.