Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Eerste reviews F9: gaat Fast & Furious echt naar de maan?

De eerste reviews van F9, de nieuwste Fast & Furious-film, zijn eindelijk binnen! We zetten de eerste reacties en recensies voor je op een rijtje.

Fast & Furious is eindelijk terug

De Fast & Furious-franchise heeft zichzelf in de afgelopen decennia keer op keer weten te overtreffen. Niet qua niveau, maar wat bizarre over-de-top actie betreft. Het werd er allemaal steeds onwaarschijnlijker en grootschaliger op.

Je moet er van houden, maar vermakelijk is het zeker. Fans van de filmreeks hebben sinds het vorige deel vier jaar moeten wachten op F9. Ja, tussendoor kwam de spin-off Hobbs & Shaw uit, de crew die we kennen was even met pauze.

De pandemie hielp daar niet bij. F9 stond al op de planning voor vroeg in 2020, maar Universal besloot de actiefilm meteen naar 2021 te verplaatsen. Dat leek toen extreem overdreven: zo lang zou de pandemie niet gaan duren toch? Toen waren we nog zo naïef om te denken dat we in de zomer weer massaal in de bioscoop zouden zitten.

F9: eerste recensies op een rijtje

Gelukkig is het op 25 juni alsnog zo ver. Dan is Fast and Furious 9 ook in de Nederlandse bioscopen te zien. Deze week druppelden de eerste reviews van F9, zoals de film genoemd wordt, al binnen.

De film doet een schepje op de vorige door letterlijk naar de maan te gaan, maar helpt regisseur Justin Lin, die eerder al vier delen regisseerde, de franchise daarmee ook figuurlijk naar de maan? We zetten de eerste recensies voor je op een rijtje.

Eerste reacties

We trappen eerst af met een aantal eerste reacties, geen volledige reviews dus.

Joel Meares van Rotten Tomatoes is in ieder geval enthousiast:

Ook Steven Weintraub van Collider heeft zichzelf goed vermaakt. Want zeg nou zelf: na een mager filmjaar tekenen we ook voor een hersenloze doch spectaculaire blockbuster!

Fast & Furious: nog genoeg gas in de tank

De franchise werkt naar een finale toe, maar volgens Variety’s Courtney Howard loopt Fast & Furious allesbehalve op zijn laatste benen:

Ze is niet de enige:

Regisseur Justin Lin bewijst in ieder geval met F9 dat ie na het toch wat meer sobere Tokyo Drift beide uiteindes van het Furious-spectrum uitstekend beheerst:

De eerste reviews

Goed, dat waren dus de eerste reacties, maar de eerste volledige reviews zijn dus ook al te lezen.

“Glorieus belachelijk en schril melodramatisch, wordt F9 gevoed door zijn eigen goofy energie, met als resultaat komisch grandioze achtervolgingsscènes en schaamteloze fanservice, allemaal om het publiek een ongecompliceerde goede tijd te bezorgen,” Aldus Sceen Daily. En zou zelf, na meer dan een jaar pandemie kunnen we dat wel gebruiken!

Ook The Wrap onderstreept hoe belachelijk de film is, op een positieve manier: “Voor het publiek dat wil dat hun 2021 terugkeer naar de bioscoop grote, luide, opwindende actie oplevert, laat F9 de auto’s snel gaan, hoog springen en over het algemeen het onmogelijke doen. Het is opwindend belachelijk, ja, maar het is ook belachelijk opwindend.”

Laten we het niet over het plot hebben

Sterker nog, de terugkeer van regisseur Justin Lin geeft de franchise zelfs een broodnodige impuls, als we Slashfilm moeten geloven: “Na de lege zielloosheid van Fate of the Furious en de schunnige onzin van Hobbs en Shaw, voelt F9 alsof Lin de franchise weer op het goede spoor trekt.”

F9 moet het vooral, duh, van de actie hebben, want het plot is blijkbaar niet veel soeps: “Een groot deel van het plot, geschreven door Daniel Casey, voelt met een paar kleine aanpassingen alsof het uit Furious 7 is gegrist… Het is zelden een goed teken wanneer een franchise ervoor moet kiezen om mysterieuze/lang verloren gewaande familieleden op te graven als armoedige plot devices.” Zo concludeert Cinema Blend.

Aan de andere kant benadrukt Uproxx dat een matig plot in het geval van de Fast & Furious-reeks eigenlijk al bijna niet meer een minpunt genoemd kan worden: “Ik miste een uitwisseling die een belangrijk plotpunt uitlegde, een apparaat dat de wereld kan vernietigen, en het kon me niet eens schelen. Het maakt niks uit.”

En ja, men gaat echt naar de maan, maar volgens We Live Entertainment is dat niet eens het bizarste deel van F9: “Zou je me geloven als ik zou zeggen dat dat aspect een van de minder belachelijke dingen is die in deze film plaatsvinden?”

Op naar 25 juni!

Het moge duidelijk zijn dat Universal Pictures met F9 een uiterst vermakelijke blockbuster in handen heeft. Als je genoten hebt van de vorige delen, dan kun je op 25 vol enthousiasme richting je lokale bioscoop vertrekken. Maar als je meer van de simpelere racefilms geniet, dan moet je het van een plot hebben dat eerder irriteert dan de film naar een hoger niveau tilt. Maar goed, dat was altijd al de deal toch?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.