Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 21 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

We proefden exclusieve whisky die maar in één bar te drinken is

Voor whisky-liefhebbers behoeft The Macallan nauwelijks een introductie. Als je wordt uitgenodigd de nieuwste The Macallan M te komen proeven, zeg je daar natuurlijk ‘ja’ tegen, want deze zeer exclusieve whisky drink je niet elke dag. Op 14 maart werd The Macallan M Copper gepresenteerd en dit is waarom dat een van de lekkerste whisky’s ter wereld is (maar helaas wel heel exclusief).

Er gaan dagen voorbij dat ik geen The Macallan M Collection in mijn glas heb. Vorige week proefde ik deze drank namelijk voor het eerst. Er gaan ook heel veel dagen voorbij dat ik überhaupt geen The Macallan in mijn glas heb. Het is nu eenmaal geen gemiddelde whisky, het merk behoort tot de absolute top. Maar af en toe moet je jezelf trakteren op iets moois.

Kwaliteit boven kwantiteit = prijskaartje

The Macallan is altijd whisky blijven produceren op de ambachtelijke manier. Dat betekent kleinschalige koperen distilleerketels, waardoor er minder smaak verloren gaat tijdens het distilleren, hogekwaliteitsvaten die natuurlijke smaken en kleuren toevoegen en het gebruik van slechts een zeer klein deel van het distillaat. Dit alles zorgt voor een betere en zachtere smaak, maar hogere kosten en dus ook duurdere whisky’s (ongeveer tussen de 80 en de 450 euro voor de gangbare flessen). Er zijn ook flessen die duizenden euro’s kosten, maar die worden minder vaak gedronken en meestal als investering gekocht.

The Macallan M Collection
Hoe smaakt The Macallan M Collection? (Afbeelding: The Macallan)

Je hebt mooie whisky’s en je hebt de M Collection. Die bestaat inmiddels uit drie flessen: The Macallan M, The Macallan M Black en sinds vorige week dus The Macallan M Copper. De flessen zijn speciaal ontworpen en gemaakt door de bekende kristalfabrikant Lalique. De whisky’s van The Macallan M Collection zijn in zeer gelimiteerde oplage geproduceerd en het is bijna onmogelijk om aan een fles te komen. Vraag me dus niet waar je hem kan kopen en wat hij kost, alsjeblieft. Uiteraard is het wél mogelijk om ze te proeven, daarvoor kun je terecht bij Fitz’s Bar in Amsterdam.

Hoe smaakt The Macallan M Collection?

Een overzicht van de smaken per M.

The Macallan M Collection
Zeer exclusieve whisky collectie Afbeelding: Ashkan Mortezapour Photography

The Macallan M
De sherryvaten zorgen voor een kruidig en vol karakter met tonen van chocolade, gedroogd fruit en specerijen.

The Macallan M Black
Voor deze whisky zijn zwarte vaten gekozen waarin peated spirit zat, vol van de turfrook waardoor de klassieke The Macallan-tonen worden gecombineerd met een subtiele rokerige expressie.

The Macallan M Copper
Tijdens een exclusieve proeverij mocht ik zelf de M Copper proeven. Hoe dat smaakte? Otherworldly! Ultieme finesses. M Copper heeft een natuurlijke kleur van gesponnen goud en heeft een boterachtig, stroperig mondgevoel. De whisky barst van het fruit met een vleugje zoetigheid van mout.

Wil je het zelf een keer proeven? The Macallan M Copper en de rest van de M Collection staan op de menukaart bij Fitz’s Bar in het nieuw geopende Pillows Grand Boutique Hotel in Amsterdam.

Manners x The Macallan cocktail

Eigenlijk vind ik het zonde om The Macallan in een cocktail te drinken, maar tijdens de exclusieve proeverij In het Pillow dronk ik meerdere verrukkelijke cocktails met The Macallan. Samen met een cocktailbar Flying Dutchmen Cocktails creëerde Manners een exclusieve cocktail voor jullie, de lezers. Hier vind je het recept.

Kijk voor meer informatie op themacallan.com

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.