Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 30 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Satire of smakeloos? Kritiek op Even Tot Hier na baby Baudet-grap

De satirische nieuwsshow Even Tot Hier kan normaliter op lovende reacties rekenen, maar afgelopen weekend was er ook kritiek. Meerdere kijkers vonden dat presentatoren Niels van der Laan en Jeroen Woe een stap te ver gingen met een grap over de ongeboren baby van Forum voor Democratie frontman Thierry Baudet.

Even Tot Hier krijgt terecht veel lof voor hun scherpe kijk op het nieuws. Ze zoeken daarbij echter wel vaak het randje op. Meestal pakt dit goed uit en weten de Van der Laan en Woe precies de vinger op de zere plek te leggen. Het resultaat is een ijzersterke satirische nieuwsshow met hoge kijkcijfers. Helaas konden afgelopen weekend niet alle 1,3 miljoen kijkers lachen om een Baudet-grap.

Even Tot Hier vergelijkt KLM met baby baudet

De lijsttrekker van Forum voor Democratie werd in een korte grap over KLM op de hak genomen. Thierry Baudet was niet het hoofdonderwerp, maar werd meegenomen in een Even Tot Hier-item over onze grootste vliegtuigmaatschappij. Hierbij ging het vooral over de enorme bedragen die door onze overheid in de KLM gepompt worden. Keer op keer moet “onze trots” gered worden van de ondergang.

Doutzen Kroes in 1 minuut: Even tot Hier ontleedt model en ‘virologe’

Volgens Niels van der Laan en Jeroen Woe is de KLM al vanaf het begin een bodemloze put, of zoals de Even Tot Hier-heren het zeiden: “Al bij de geboorte van de KLM was het duidelijk dat het niks ging worden. Een beetje hetzelfde als de baby van Thierry Baudet.” Een grap die op Twitter niet heel goed viel.

Grap valt niet lekker op Twitter

Volgens verschillende Twitteraars gaat Even Tot Hier te ver met deze grap. Dat Baudet zelf hard aangepakt wordt, vinden de meesten geen probleem. Maar om zijn ongeboren kind nu al weg te zetten als een mislukking, kunnen velen niet waarderen.

Twitter is echter wel een plek waar de vocale minderheid regeert, dus het is nog maar de vraag of de meerderheid van de kijkers deze mening deelt. Het lijkt er in ieder geval niet op dat de oproep om Even Tot Hier te cancelen op veel steun kan rekenen.

Even tot Hier en Thierry Baudet

Vorige jaar kreeg Even Tot Hier overigens nog veel lof voor een grap over Baudet. Niels Van der Laan en Jeroen Woe maakten toen onderstaand nummer over het vertrek en de onvermijdelijke terugkeer van Thierry Baudet bij Forum voor Democratie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.