Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Films & Series 16 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Het einde van ‘Inception’: een droom of werkelijkheid? Dit is het antwoord!

Bij de naam Inception gaat er waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Dit was die film van Christopher Nolan over dromen in dromen in dromen en dan nog iets met dromen. Volg je ons nog? Waarschijnlijk niet en dat is ook precies waarom deze film met Leonardo DiCaprio de gemoederen zo lang bezighield. Vooral het einde was een bron van frustratie.

Inception eindigt namelijk met Leonardo DiCaprio die thuiskomt bij zijn kinderen. Eind goed al goed. Niet helemaal, want de briljante Christopher Nolan heeft nog een leuke cliffhanger voor je in de aanbieding. Vlak voordat hij naar zijn kinderen loopt om ze te begroeten, geeft hij het iconische tolletje een draai. Zoals je misschien nog wel weet, was dit de manier waarop hij checkte of het een droom of werkelijkheid is.

Michael Caine heeft het antwoord

Valt de tol om, dan is dit de werkelijkheid. Blijft hij draaien? Dan is het een droom. Vlak voordat het scherm zwart wordt en de aftiteling begint, zien we de tol wel even wiebelen, maar nooit omvallen. Is het gelukkige einde de werkelijkheid? Of toch een droom? Op die vraag krijgen we na acht jaar eindelijk een antwoord en dat is allemaal te danken aan Sir Michael Caine.

Michael Caine
Getty Images / Amanda Edwards

De acteur was onlangs te gast bij een screening van Inception en gaf daar antwoord op een aantal vragen. Waaronder de vraag of de acteur zelf een beetje in de gaten had hoe de film in elkaar zat. Hierop antwoordde hij: “Toen ik het script van Inception kreeg, was ik nogal in de war. Dus ik zei tegen Nolan: ‘ik weet niet wanneer iets een droom is. Wanneer is iets een droom en wanneer is het werkelijkheid?’ Toen zei Nolan tegen mij: ‘nou, als jij in de scene zit, dan is het werkelijkheid.’ Dus zo zit het: ‘Zit ik erin, dan is het de realiteit. Zit ik er niet in, dan is het een droom.

Eindelijk antwoord op Inception

Duidelijk, maar wat betekent dit voor het einde? Waarschijnlijk weet je niet meer of Michael Caine in de slotscène zit. Nou op die vraag vind je in de video hieronder het antwoord, maar om het gemakkelijk te maken, zullen we je het gewoon zeggen. Ja, Michael Caine zit in de laatste scene. Dat betekent dat het echt is. Geen droom. Leonardo DiCaprio komt gewoon thuis bij zijn kinderen. Eind goed, al goed. Eindelijk.

Op 2.22 is het moment dat Michael Caine in beeld komt.

Inception – Ending

Here it is, no fake, just real ending of this awesome movie. Enjoy!

Esquire

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.