Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 21 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Eerste sms-bericht ooit gaat een fortuin opleveren als NFT

Mensen kunnen vandaag bieden op de eerste sms ooit, die wordt verkocht als NFT (non-fungible token).

Een sms lijkt alweer een term uit een ver verleden. De afkorting staat voor Short Message Service en het was de eerste manier waarop mensen elkaar via een mobiele telefoon tekstberichten stuurden. Het allereerste berichtje ooit wordt nu als NFT verkocht. Dat is een uniek stukje code op de blockchain. Lees hier meer over het fenomeen, dat gezien wordt als crypto-kunst.

Eerste sms onder de hamer als NFT

De eerste sms die ooit is verzonden moet tijdens een veiling in Parijs tussen de 100.000 en 200.000 euro opleveren. Het stukje telecomgeschiedenis gaat vandaag bij veilinghuis Aguttes onder de hamer als NFT. Dat betekent dat het een digitaal certificaat van echtheid heeft en als het origineel wordt beschouwd.

eerste sms, nft, veiling, fortuin
Het eerste sms’je (Afbeelding: Aguttes)

Wie de code heeft, beveiligd door blockchain-technologie, wordt aantoonbaar de digitale eigenaar van de sms. Vodafone-programmeur Neil Papworth stuurde in december 1992 een bericht met de tekst ‘Merry Christmas’ naar een collega tijdens het kerstfeest van het bedrijf.

Eerste sms volgt eerste tweet en www

Dergelijke digitale certificaten winnen aan populariteit. Eerder leverde de NFT van de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey op een veiling 2,9 miljoen dollar op. De eerste broncode voor het World Wide Web van Tim Berners-Lee leverde eerder 5,4 miljoen dollar op.

eerste sms, nft
De broncode van de eerste sms (Afbeelding: Aguttes)

De veilingopbrengst voor de sms zal waarschijnlijk veel lager zijn. Ontwikkelingsmanager Maximilien Aguttes van het veilinghuis hoopt op een hoger eindbod. “Dit eerste sms-bericht dat in 1992 werd ontvangen, is een historisch bewijs van de menselijke en technologische vooruitgang”, aldus Aguttes.

Vodafone doneert de opbrengst

Vodafone is de verkoper van de NFT en is van plan de opbrengst te doneren aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De winnende bieder zal samen met het berichtje ook een tastbaar bewijs ontvangen, waaronder een digitaal fotolijstje om de sms in op te hangen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.