Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

‘s Werelds eerste ‘energiepositieve’ hotel onthult openingsdatum

Het duurzame architectenbureau Snøhetta heeft het ontwerp van Six Senses Svart al jaren geleden onthuld. Nu is eindelijk bekend wanneer het hotel aan een gletsjer in Noorwegen de deuren opent. Na wat vertraging door de pandemie is nu bekendgemaakt dat het hotel in 2024 zijn deuren opent. Het hotel is de eerste in zijn soort en is volledig energiepositief.

Hotel Six Senses Svart komt aan de voet van Svartisen te liggen, een gletsjer in Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen in het noorden van Noorwegen. Vanuit het hotel heb je een uitzicht van 360 graden op de Holandsfjord, het diepblauwe gletsjerijs en de berg Almlifjellet. ‘s Winters heb je hier kans op het noorderlicht, het hele jaar kun je hier prachtig hiken, fietsen en kajakken.

Six Senses Svart in Noorwegen

Maar belangrijker: Six Senses Svart wordt ‘s werelds eerste ‘energiepositieve’ hotel genoemd. Het prachtige ronde gebouw is energieneutraal en produceert energie. Svart verbruikt 85 procent minder energie dan een normaal hotel.

Six Senses Svart, snohette, energiepositief hotel, noorwegen, duurzaam
Snøhetta

Het dak van het hotel is volledig bekleed met zonnepanelen en door de ronding van het gebouw wordt de maximale hoeveelheid zonlicht opgevangen. De zonnepanelen zijn op hun beurt weer geproduceerd met waterkracht, uit stromend water opgewekte energie. De CO2-voetafdruk is dus minimaal.

Six Senses Svart, snohette, energiepositief hotel, noorwegen
Snøhetta

Of het niet zonde is van dit prachtige stukje natuur in Noorwegen? Smaken verschillen, maar Svart is zo ontworpen dat het wegvloeit in de omgeving. Bovendien wordt het hotel in het water gebouwd op palen, waardoor het gebouw een minimale voetafdruk in de natuur plaatst.

‘s Werelds eerste energiepositieve hotel behoeft geen airco

Onder de hotelkamers komt een houten boulevard, waarover bezoekers kunnen wandelen en waaraan kajaks en boten aangelegd kunnen worden. Airconditioning is overbodig, doordat speciaal ontworpen gevels zomers de warmte van de hoogstaande zon tegenhouden.

Six Senses Svart, snohette, energiepositief hotel, noorwegen, gletsjer
Snøhetta

‘s Werelds eerste energiepositieve hotel opent in 2024 zijn deuren. Meer informatie over het Six Senses Svart in Noorrwegen website van Snøhetta en de website van het hotel zelf.

Wandelen in Noorwegen

Rond het hotel kun je prachtig wandelen, en dat geldt voor de rest van Noorwegen. Check in dit artikel de mooiste hikes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.