Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 3 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dune-serie verandert naam na creatieve ruzie met HBO

Al in 2019 werd de prequel aangekondigd. Maar de spinoff-serie kende vrijwel meteen vertragingen door creatieve ruzies binnen HBO. Zowel de regisseur, de showrunner als de hoofdactrice moesten plots baanruimen. En nu verandert het geplaagde Dune: The Sisterhood van naam.

Vandaag 3 november zou Dune: Part Two normaal gesproken in de bioscoopzalen verschijnen. Echter gooiden de stakingen in Hollywood roet in het eten van Denis Villeneuves nieuwe blockbuster.

Maar ook de beloofde prequel-serie waarvan Villeneuve de eerste aflevering zou regisseren, ondervindt problemen. Al heeft dit eerder te maken met creatieve meningsverschillen binnen HBO.

Creatieve ruzie binnen HBO Max over prequel-serie

In maart raakte bekend dat Johan Renck niet langer de eerste twee afleveringen van Dune: The Sisterhood zou regisseren. De studiohoofden van HBO Max konden zich naar verluidt niet vinden in de creatieve aanpak van Renck, die te veel zou verschillen van het filmformaat.

Denis Villeneuve was dan al afgestapt van het idee om het eerste deel van de HBO-serie zelf in te blikken. De Canadees blijft wel nog verbonden aan het project als executive producer. Ook actrice Shirley Henderson gaf al de brui aan haar rol als Tula Harkonnen. En in 2021 werd co-showrunner John Spaihts vervangen, maar ook zijn opvolger Diane Ademu-John werd na het schrijven van de pilot onverbiddelijk de laan uitgestuurd. Alison Shapker bleef als enige showrunner over. De scenarist van Lost daarop kreeg de taak om de hele serie te herschrijven.

“Er worden enkele creatieve veranderingen aangebracht in een poging om de best mogelijke serie te maken en trouw te blijven aan het bronmateriaal“, aldus een woordvoerder van HBO Max in maart. “In onderling overleg gaat Johan Renck verder met andere projecten. Daarnaast zal Shirley Henderson de serie verlaten en niet langer Tula Harkonnen spelen.”

Meer wou de streamingdienst toen niet kwijt. De regisseur verwijderde meteen erna al zijn Instagram-posts over de productie van Dune: The Sisterhood. De opnames zijn inmiddels begonnen met Britse acteurs om de gevolgen van de staking in Hollywood te ontlopen.

Dune: The Sisterhood wordt Dune: Prophecy

En nu bevestigde IGN dat dat de HBO-serie een andere naam zal dragen dan voorzien. Dune: The Sisterhood wordt Dune: Prophecy. De prequel speelt zich 10.000 jaar af voor de gebeurtenissen in de film-trilogie. Het verhaal volgt de Harkonnen Sisters terwijl ze krachten bestrijden die de toekomst van de mensheid bedreigen en de legendarische sekte oprichten die bekend staat als de Bene Gesserit.

De bekendste namen die nog verbonden zijn aan de prequel-serie zijn Emily Watson en Mark Strong. Watson neemt de rol van Valya Harkonnen op zich en Strong zal de rol van Emperor Javicco Corrino vertolken. Anna Foerster neemt de regisseurstaken over. Dune: Prophecy verschijnt in de herfst van 2024 op HBO Max.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.