Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 21 mei 2021
Leestijd: 7 minuten

Achter de koersverwachting: 5 tips over dividendbeleggen

In de rubriek ‘achter de koersverwachting’ nemen we je elke week mee in de financiële wereld. Deze week bekijken we het belang van dividend als je in aandelen belegt. In 5 tips leggen we je de basis uit over dividend en aandelen, oftewel het dividendrendement.

Het is dividend-seizoen. Wat betekent dit eigenlijk en waarom is dit voor investeerders belangrijk? Wij leggen het uit aan de hand van 5 tips voor dividendbeleggen.

Dividendbeleggen tip 1: krijg je wel dividend op jouw aandelen?

Uiteraard is het met dividendbeleggen belangrijk om erop te letten dat je de juiste aandelen koopt. Niet ieder bedrijf keert dividend uit. Ook zijn er bedrijven die meerdere soorten aandelen uitkeren, aandelen met dividendrecht en aandelen zonder dividendrecht.

Ook wanneer je in aandelen belegt die wel dividend uitkeren is het belangrijk goed op te letten wanneer je jouw dividend uitgekeerd krijgt. De meeste bedrijven keren jaarlijks dividend uit, maar er zijn ook bedrijven die het dividend per kwartaal of per maand uitkeren.

Dividendbeleggen tip 2: welke data zijn belangrijk?

Als je in dividendaandelen belegt zijn er per bedrijf vier data belangrijk die gelden bij een dividenduitkering. Als je in een bedrijf belegt dat meerdere keren per jaar dividend uitkeert, moet je de navolgende cyclus per dividendbetaling zien. Dit zijn de vier data die belangrijk zijn voor dividend:

  • Declaratiedatum dividend: dat is de dag waarop de directie van een bedrijf bekend maakt dat er dividend uitgekeerd wordt, hoeveel dit is en wanneer het betaald wordt;
  • Ex-dividend datum: dit is de datum vanaf wanneer het aangekondigde dividend niet meer van toepassing is. Deze datum ligt meestal één tot drie dagen vóór de registratiedatum. Deze ex-dividend datum wordt (als enige van de 4 in dit rijtje) niet door het bedrijf bepaald maar door het bestuur van de beurs waaraan het bedrijf genoteerd is;
  • registratiedatum dividend: degene die op deze datum als laatste eigenaar van een dividendaandeel voor ex-dividend datum geregistreerd staat krijgt de dividenduitkering;
  • Uitkeringsdatum dividend: de dag waarop het dividend betaald wordt aan de eigenaar op registratiedatum.

Een praktijkvoorbeeld maakt de data duidelijk. We bekijken de dividendaankondiging die Apple in april dit jaar deed. We citeren de aankondiging en voegen tussen haakjes de bovengenoemde data toe.

“Apple’s board of directors has declared (declaratiedatum dividend = datum persbericht 28-4-2021) a cash dividend of $0.22 per share of the Company’s common stock, an increase of 7 percent. The dividend is payable on May 13, 2021 (uitkeringsdatum dividend) to shareholders of record as of the close of business on May 10, 2021. (registratiedatum divided)”. De beurs waarop de aandelen genoteerd zijn, in dit geval Nasdaq, kondigt als ex-dividend datum vervolgens 7 mei 2021 aan.

Dividendbeleggen tip 3: wat voor soort dividend krijg je?

Als je in aandelen met dividend belegt is het ook van belang om te weten wat voor soort dividend je krijgt. Er zijn drie vormen van dividend. Deze zetten we hierna op een rij.

  • Cash dividend: bij deze vorm van dividend krijg je het dividend contant gestort op de betaaldatum als je op de registratiedatum als aandeelhouder geregistreerd bent. In het voorbeeld van Apple hiervoor is sprake van cash dividend. Cash dividend is de meest voorkomende vorm van dividend.
  • Stock dividend: bij deze vorm van dividend krijg je geen cash maar extra aandelen in het bedrijf. Een bekend bedrijf dat stock dividend betaalt is bijvoorbeeld Aegon.
  • Product dividend: bij deze vorm van dividend krijg je geen geld of aandelen, maar producten die het bedrijf maakt. Deze vorm van dividend komt nauwelijks meer voor.

Dividendbeleggen tip 4: hoe weet je of een dividend goed is?

In het bovengenoemde voorbeeld van Apple zien we dat het dividend is vastgesteld op $ 0,22 per aandeel. Dat lijkt niet veel als we zien dat de aandelenkoers op 28 april van dit jaar (de declaratiedatum) $ 133,35 bedroeg. Toch lezen we in de toelichting dat dit een stijging van 7% is ten opzichte van vorig jaar. Is dit dividend nu goed of niet? Er zijn twee ratio’s die dit bepalen.

De eerste ratio is het dividend yield %. Om dit te berekenen delen we het divided door de prijs van een aandeel. Per vandaag (17 mei 2021) is de dividend yield ratio 0,66%. In de afgelopen 13 jaar was de laagste dividend yield 0,38%, de hoogste 2,77% en het gemiddelde 1,55%.

De tweede ratio is de payout ratio. Deze ratio bereken je door het dividend te delen door het netto inkomen van het bedrijf. Voor Apple komt de payout ratio uit op 0,18. In de afgelopen 10 jaar was laagste pay-out ratio 0,06%, de hoogste 0,29 en het gemiddelde 0,25%.

Daarmee zou je kunnen concluderen dat het dividend minder dan gemiddeld en dus niet goed is. Daar staat tegenover dat de relatieve vergelijking van de payout ratio met alle 1055 bedrijven met beursnotering in de hardware-industrie laat zien dat liefst 79% van die bedrijven een lagere payout ratio heeft. “Relatief gezien valt alles mee” krijgt hier dus een letterlijke betekenis.

💰 Wil je meer leren over geld? Dan is deze Netflix-serie zeker een aanrader.

Is een hoger dividendrendement altijd beter?

Nu ligt het voor de hand om te denken dat aandeelhouders meer tevreden worden naar mate de ratio’s die we hiervoor noemden hoger zijn. Dat is slechts ten dele waar. Het oude gezegde: ‘overal waar ‘te’ voor staat is niet goed’ komt ook hier om de hoek kijken.

Een bedrijf zal namelijk de winst voor diverse doelen willen gebruiken. Naast een dividenduitkering wordt de winst ook gebruikt voor investeringen in nieuwe producten of diensten, beloningen van personeel of uitbreiding van bestaande capaciteit. Als de dividenduitkering zo hoog wordt dat deze andere zaken niet of nauwelijks gefinancierd worden is dat reden tot zorg.

Hoeveel zekerheid is er voor de toekomstige winst als er geen nieuwe producten of diensten kunnen worden ontwikkeld? Hoe zeker is het dividend in komende jaren als er geen geld is om de productiecapaciteit uit te breiden? Blijven de beste personeelsleden wel aan boord als er niet geïnvesteerd wordt in het personeel? Het is dus altijd van belang om verder te kijken als je hoge ratio’s ziet. Dit geldt natuurlijk ook voor het percentage in absolute zin. Geeft het aandeel een hoog of laag dividendrendement en is er een verklaring voor een (te) hoog of (te) laag dividend? Men hanteert vaak de volgende vuistregel:

  • Laag dividend ratio
    Bedrijven met een dividend ratio van minder dan 2% vallen in deze categorie.
  • Medium dividend ratio
    Als de dividend ratio 2-4% bedraagt spreken we over een minimum dividend ratio.
  • Hoog dividend ratio
    In deze categorie vallen bedrijven met een dividend ratio van 4%+.

Dividendbeleggen tip 5: hoe reageren aandelen op dividend?

Uiteraard is dividend een indicatie van hoe een bedrijf ervoor staat. Daarom reageren beleggers op dividend-aankondigingen en zien we bepaalde patronen. Uitgaande van een gezonde ontwikkeling zal de prijs van een aandeel stijgen rond de declaratiedatum. Beleggers hebben immers een stuk zekerheid over het rendement dat zij op hun belegging behalen.

Ook zal de koers bij een reguliere prijsontwikkeling iets dalen op de expiratiedatum. Immers, op dat moment valt de zekerheid op rendement weg, aangezien die transacties niet meedoen voor dividenduitkering.

Als het dividend boven verwachting is, kan men echter zien dat de stijgende lijn doorzet op en rond expiratiedatum. Bovendien zorgt een langjarig stabiel dividendbeleid voor een basis van vertrouwen bij beleggers.

Andersom geldt dit natuurlijk ook bij negatieve ontwikkelingen. Als het dividend te hoog is zal de zorg van de markt zich uitdrukken in een lagere prijs en datzelfde geldt als het dividend blijkt dan analisten verwachten.

Bonustip: dividend houden of herinvesteren?

Als je op de betaaldatum jouw dividend krijgt is de vraag natuurlijk wat je ermee gaat doen. Natuurlijk zal niemand je weerhouden als je jezelf van het dividend op iets extra’s trakteert, maar professionele beleggers adviseren anders. Zo is beleggingsgoeroe Warren Buffett een groot voorstander van het herinvesteren van dividend. Doordat je in het jaar erop dan ook dividend over dat opnieuw geïnvesteerde dividend krijgt ontstaat volgens hem een sneeuwbal. Ben jij benieuwd naar meer beleggingstips van Warren Buffett? Dan kan je van zijn beleggingsfouten leren.

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt beleggen, investeren of traden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.