Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 9 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdien je als NS-conducteur met het nieuwe cao in 2024

Het salaris bij de NS is gestegen, dus de aangekondigde stakingen zijn van de baan. Dit verdien je als NS-conducteur met het nieuwe cao in 2024.

Vorig jaar kwam het bij de buschauffeurs wel tot een staking. Met deze loonsverhoging als vervolg. Maar gelukkig hoef je de komende tijd niet rekening te houden met stilstaand treinverkeer. Althans, door een staking.

Loonsverhoging bij NS

Het personeel van NS krijgt in 2024 gemiddeld 6,6 procent loonsverhoging. Naast het hogere salaris worden uitzendkrachten na anderhalf jaar standaard in vaste dienst genomen en hoeven oudere medewerkers niet meer ‘s nachts te werken. Veiligheidspersoneel krijgt vanaf nu een extra bonus en de reiskosten voor alle medewerkers worden nu volledig vergoed.

Dit zijn de voorwaarden in het nieuwe CAO na onderhandelingen tussen NS en de vakbonden. Om precies te zijn is de loonsverhoging 4 procent, met een bodem van 240 euro bruto voor medewerkers met een lager salaris. Hierdoor komt de gemiddelde verhoging van het salaris volgens de Nederlandse spoorwegmaatschappij uit op 6,6 procent. Bekijk in dit document wat er exact besproken is.

“De leden van de vakbonden moeten nog akkoord geven op het voorstel. Zodra dit definitief is, kunnen de nieuwe salarissen pas officieel gepubliceerd worden”, aldus een woordvoerder van NS tegen Manners. Bij de onderstaande salarissen kun je dus uitgaan van een gemiddelde verhoging van 6,6%.

Het salaris van een NS-conducteur

Het maximale startsalaris van een conducteur is volgens informatie van de NS op dit moment maximaal 2.719,80 euro bruto per maand. Je kunt doorgroeien naar een maximaal salaris van 3.506 euro bruto per maand. Dit is op basis van 36 uur per week.

Dan is er ook nog een onregelmatigheidstoeslag waar je vanuit kunt gaan. Tijdens je opleiding is dat gemiddeld 300 euro bruto per maand. Na de opleiding werk je volledig als conducteur en kan dit bedrag oplopen tot een bedrag van gemiddeld 500 euro tot 800 euro bruto per maand, afhankelijk van je rooster. Daarnaast word je gecompenseerd met vrije dagen.

Arbeidsvoorwaarden in cao 2024

Naast het salaris heb je als conducteur bij de NS een aantal prettige arbeidsvoorwaarden. Een paar op een rij.

  • 3% eindejaarsuitkering, 8% vakantietoeslag en een goede pensioenregeling.
  • Gratis reizen in de 2e klas. Je gezin reist ook gratis in de 2e klas tijdens de daluren.
  • 1e klas reizen tegen een extra kleine eigen bijdrage en met korting voor gezinsleden.
  • Korting op Europese treinreizen zodra je 1 jaar bij NS werkt.
  • Bij een 36-urige werkweek werk je de ene week 40 uur en de andere week 32 uur. Dit betekent dat je elke 2 weken een vrije dag hebt.
  • Parttime werken (24 of 32 uur) kan in overleg.
  • Minimaal 24 vakantiedagen per jaar en afhankelijk van je leeftijd kan dit oplopen tot maximaal 32 vakantiedagen.
  • Het jaarcontract loopt bij goed functioneren automatisch door in een vaste aanstelling.
  • Drie nationale feestdagen zijn om te ruilen voor drie niet-nationale feestdagen.

Meer informatie over het salaris als conducteur bij de NS en het cao vind je op de website.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.