Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 24 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is het gemiddelde salaris van een automonteur in Nederland

In Nederland rijden zo’n 9 miljoen personenauto’s rond. Wel zo prettig als deze ook gerepareerd worden, als er iets aan mankeert. Maar welk salaris verdient een automonteur eigenlijk?

Is de automotive sector niets voor jou en zie jij jezelf eerder aan de slag gaan als bijvoorbeeld accountant? Dan komt je gemiddelde salaris uit op zo’n 5.875 euro bruto.

Aan de slag als automonteur

Een automonteur kent de auto van binnen en buiten. In dit technische vak repareer niet alleen de mechanische onderdelen van een auto, maar ook de elektrische. Een automonteur met twee linkerhanden, zul je dan ook niet gauw tegenkomen.

Om jezelf klaar te stomen voor een carrière als automonteur kun je verschillende paden bewandelen. Zo vormt een mbo-opleiding Autotechniek een goede basis, maar er zijn meer opties.

Zo kun je ook kiezen voor een beroepsbegeleidende leerweg: in dat geval werk je vier dagen en ga je één dag naar school. Ervaring doe je dan vooral op in de praktijk. Vind jij een werkgever die genoeg vertrouwen heeft in jouw kwaliteiten? Dan kun je in sommige gevallen ook direct aan de slag en word je intern opgeleid.

Het salaris van een automonteur

Je hebt je werkplek gevonden, maar op welk salaris kun je rekenen als automonteur?

Volgens automotive vacaturesite Autojobs kun je uitgaan van een bruto maandbedrag tussen de 2.400 en 2.800 euro. Die bedragen liggen nog best ver uit elkaar. Het bedrag dat je daadwerkelijk zult verdienen wordt gebaseerd op onder andere opleiding en ervaring. Ga jij met een hbo- of mbo niveau 4-diploma de arbeidsmarkt op? In dat geval zul je eerder richting een bruto maandsalaris van 2.800 euro gaan.

Ben jij vers ingestroomd, zonder al te veel ervaring? Dan zul je eerder in de buurt van 2.400 euro bruto per maand uitkomen. Vergelijken we deze cijfers met de gegevens van de Nationale Beroepengids, dan vinden we een vergelijkbare indicatie van het salaris van een automonteur. Hier wordt uitgegaan van een gemiddeld salaris van zo’n 2.750 euro bruto per maand.

Op zoek naar een nieuwe baan, maar geen idee welke kant je op wil? Via onderstaand artikel lees je alles over de meest kansrijke beroepen in 2024 en vind je direct het bijbehorende salaris.

De hardst groeiende banen in Nederland en dit salaris verdien je

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.