Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 24 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Data science is een goedbetaalde en groeiende sector: dit moet je weten

De woorden data en science zijn je vast niet onbekend. Datawetenschap is een snelgroeiende en goedbetaalde sector, omdat er tegenwoordig in bijna elke industrie en elk soort organisatie data science gebruikt wordt.

Maar wat houdt data science eigenlijk in? En wat houdt jouw werk in als je besluit een carrièreswitch te maken? Dit is wat je moet weten over de sector als je twijfelt over een carrièreswitch naar deze sector.

Wat is een Data Scientist (en wat doen ze)?

De hoeveelheid gegevens die in de wereld wordt gegenereerd is tegenwoordig enorm. Om die data te kunnen verwerken, analyseren en begrijpen, kunnen we niet zomaar Excel gebruiken. Dat is waar een Data Scientist (een beroep in deze sector) in beeld komt: hij of zij gebruikt programmeertalen (Python is de meest voorkomende) om de data te begrijpen.

Je denkt misschien dat een Data Scientist alle data in een soort magische machine of algoritme stort om antwoorden te vinden op vragen die hij wil beantwoorden (zoals: ‘Welke advertentie moet deze gebruiker nu zien?’), maar dat klopt niet. Een Data Scientist is degene die dit magische model of machine maakt, zodat hij de organisatie kan helpen om doelen te bereiken.

Hoe ziet dit eruit in de praktijk? Welke taken en verantwoordelijkheden kun je verwachten? Dat verschilt natuurlijk waar je precies aan het werk gaat, maar er is wel een aantal dat vaak terugkomt:

 • De juiste vragen formuleren, zodat ze beantwoord kunnen worden met de beschikbare data
 • Uitvogelen welke data bruikbaar en waardevol zijn
 • Code schrijven om modellen te ontwerpen die de data kunnen interpreteren
 • Aan de rest van het bedrijf uitleggen waarom jouw conclusies kloppen en uitgevoerd moeten worden

Functies binnen data science

Data science is heel breed, er zijn daarom nog een hoop functies naast Data Scientist die je kunt uitvoeren als je geïnteresseerd bent in deze wereld.

 • Machine Learning Engineer
 • Artificial Intelligence Engineer
 • (Big) Data Analist
 • Pricing Anlist/Specialist
 • Financieel Analist
 • Data Engineer
 • Cloud Data Engineer

Wat is de baankans bij data science?

De tech-wereld staat te springen om mensen, waardoor je ook als Data Scientist snel aan de bak komt. Dit is al jaren zo en je vraagt je misschien af of de markt niet eens verzadigd raakt.

Uit recent onderzoek blijkt juist dat de werkgelegenheid van IT’ers alleen maar beter wordt, want ook tijdens de coronacrisis bleef het aantal vacatures stijgen. Business intelligence consultants (+59 procent sinds eind augustus 2020) vormden de grootste stijger.

Wat verdien je in de data science-sector?

Gemiddeld verdient een Data Scientist 5.302 euro per maand. Inclusief vakantiegeld en andere extra’s kom je uiteindelijk uit op een bruto jaarsalaris van 80.949 euro. Ter vergelijking: Jan Modaal verdient 36.500 euro per jaar.

The MuseHet Geld College

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.