Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 11 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

CryptoPunks leveren miljoenen op: wat maakt deze NFT’s zoveel waard?

In 2017 zijn CryptoPunks gelanceerd als één van de eerste NTF’s ter wereld. Inmiddels zijn deze grondleggers van de crypto-kunstwereld uitgegroeid tot populaire en gewilde verzamelitems. Hoe zijn deze blockhainpunkers ontstaan? En wat maakt ze precies zo gewild?

Veilinghuis Christie’s veilde vorig jaar een NFT van negen virtuele poppetjes van 24 x 24 pixels voor een duizelingwekkend bedrag van 16,9 miljoen dollar (bijna 14 miljoen euro). En dat bleek geen uitzondering. Waarom leveren deze poppetjes, CryptoPunks genoemd, zoveel op?

Wat zijn CryptoPunks?

Zo’n vijf jaar geleden creëerden Matt Hall en John Watkinson, oprichters van het softwarebedrijf Larva Larbs, een softwareprogramma dat duizenden verschillende, vreemd uitziende karakters genereerde. Van mensen tot apen en van zombies tot aliens. Elk karakter is door een algoritme gecreëerd, en door verschillende onderdelen (zoals hun kapsel, een bril of een hoed) is ieder poppetje anders.

cryptopunks, nft, crypto, miljoeoen, waarom zoveel waard
💢 (Afbeelding: CryptoPunks)

In eerste instantie dachten Hall en Watkinson dat ze de basis hadden voor een nieuwe smartphone-app of game, maar dat liep anders. CryptoPunks, zoals ze later genoemd werden, behoren tot de eerste NFT-projecten. Inmiddels zijn ze veel waard als verzamelitems.

Waarom zijn CryptoPunks miljoenen waard als NFT?

In totaal zijn er precies 10.000 CryptoPunks gegenereerd. Zoals we net al uitlegden is elk poppetje uniek, door een unieke combinatie van onderscheidende, willekeurig gegenereerde kenmerken.

De technologie achter NFT’s zorgt ervoor dat er maar één eigenaar kan zijn en maakt het bovendien moeilijk een exemplaar te vervalsen. Dit alles maakt het tot ideale verzamelitems. Omdat sommige kenmerken zeldzamer zijn dan anderen, zijn sommige CryptoPunks daardoor ook zeldzamer én kostbaarder.

cryptopunks, nft, waard, miljoenen
💢 (Afbeelding: CryptoPunks)

De CryptoPunks worden al sinds 2017 verhandeld. Sindsdien zijn het echte collector’s items. Toen al werden de NFT’s namelijk voor tientallen of zelfs honderden dollars verkocht. Inmiddels worden de karakters de grondleggers van de crypto-kunstwereld gezien, waardoor ze alleen maar meer waard zijn geworden. Ga maar uit van 1 miljoen dollar per stuk, al zijn er ook goedkopere. Je koopt ze hier.

Miljoenenhandel

De duurste van alle CryptoPunks is voor omgerekend 11,75 miljoen dollar verkocht. En in de top 10 duurste NFT’s ooit staan vier van deze blockchainpunkers. Duidelijk: we gaan aan de slag in Microsoft Paint om zelf digitale kunst te maken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.