Redactie
Redactie Human Interest 21 jan 2018
Leestijd: 6 minuten

Do’s en don’ts om je crush te benaderen op Instagram

In een nog niet zo heel ver verleden was een dating site voor velen toch een beetje onwennig. Dating sites zijn dan ook qua populariteit ingehaald door dating apps als Tinder. Deze platforms zijn toch net iets laagdrempeliger. Maar wat nu als jij jouw crush niet in een dating app vindt, maar op een ‘normaal’ social platform?

Het is geen gek iets meer om over na te denken. We zijn hyperconnected in ons social media gebruik, dat zich voor de meesten niet beperkt tot één platform. De kans dat je via social media iemand digitaal ontmoet die je interessant vindt, is best groot.

Het verschil tussen een app als Tinder en een app als Instagram is dat bij die eerste iedereen weet dat je ‘m met een bepaald doel gebruikt. Maar hoe versier je nu die vrouw die je tegenkomt op een social platform dat niet in de basis om dating draait? Dat kan best lastig zijn.

Tinder vs Instagram

Een vrouw die op Tinder actief is, weet wat zij mag verwachten. Jij weet op jouw beurt dat er geen barrière is om jouw interesse in haar te tonen, mits je dit natuurlijk op acceptabele wijze doet en niet meteen een karrenvracht aan dick pics over haar uitstort.

 

Je hoeft niet lang te zoeken om op Instagram minstens net zulke mooie vrouwen te vinden als op Tinder. In tegenstelling tot Tinder en andere dating apps kun je er op Instagram nooit zeker van zijn dat een vrouw zit te wachten op mannelijk contact, tenzij expliciet anders vermeld, natuurlijk.

Ondanks dat het benaderen van vrouwen niet inherent is aan het beoogde gebruik van Instagram, is het geen geheim dat een knappe vrouw op regelmatige basis ongevraagd berichten ontvangt. Ongevraagd betekent niet per definitie ongewild, maar toch: het is iets dat je wellicht niet zo snel doet.

Als je het wél doet, doe je er goed aan om na te denken over je benadering. Het laatste dat je wilt – als je de dame in kwestie écht beter zou willen leren kennen – is dat je overkomt als de zesde creep die die dag ongevraagd haar DM-box vervuilt.

Even rustig, Romeo. Met zo’n benadering kun je het vaak shaken.

Rustig aan

Met succes jouw kansen om zeep helpen, is bijzonder eenvoudig. Hiervan herstellen bijzonder lastig. De eerste ‘regel’ die je niet moet vergeten: jij kent haar niet en zij kent jou al helemáál niet. Je doet er verstandig aan om dit te onthouden in je communicatie. Zoek jij contact met haar, dan ben jij waarschijnlijk gewoon één van haar honderden of misschien wel duizenden volgers.

Je wilt dus haar aandacht trekken zonder dat je overkomt als een pervy gluurder. Haar direct een persoonlijk bericht sturen, is misschien niet zo’n goed idee. Je komt namelijk wel erg koud binnen en guess what: waarschijnlijk hebben tien andere heren dat vandaag ook al geprobeerd.

De basis

De uitdaging is om een basis te leggen waarop je verder kunt bouwen. Dit hoeft geen ontzettend moeilijke of uitgebreide basis te zijn, maar geef haar iets meer dan een like: volg haar. Dat is je eerste connectie. Helemaal lekker als zij jou direct terugvolgt, natuurlijk, maar dat hoeft niet.

Als je haar volgt, ben je wellicht al iets meer in beeld. Maar wat dan? Je hebt nog steeds niet haar volle aandacht, maar wil die natuurlijk wel krijgen. Likes en comments zijn de volgende stap, maar kunnen oh zo tricky zijn. Dit is in elk geval wat je absoluut niét moet doen.

  • Doe niet alsof je haar kent. Ook al volg je haar al geruime tijd en deelt zij haar hebben en houwen op Insta: je bent geen bekende van haar, je hebt haar nog nooit ontmoet en je hebt geen idee wie zij is. Handel daarnaar. Ga niet super persoonlijk reageren op haar foto’s.
  • Ga niet like crazy. Like je elke dag tien van haar foto’s? Da’s een mooie one way ticket to the creep zone. Online gluurgedrag, heet dat. Niet dat jij het per se zo bedoelt, maar zo komt het hoogstwaarschijnlijk wél op haar over. Als zij elke keer dat zij haar app opent jouw naam in het lijstje van likes ziet staan, kan dat stalkerig overkomen.
  • Wees slim in wat je liket. Kijk, likes gebruiken om haar aandacht te trekken, da’s helemaal niet verkeerd, maar wees wel een beetje slim in wat je liket. Druk jij louter op het hartje bij haar bikinifoto’s of selfies in de gym, dan stuur je daarmee een duidelijke, maar voor haar stereotyperende bevestiging van jouw intenties. Dus geef ook eens een oprechte like bij de wat minder spannende foto’s.

Houd jij de bovenstaande punten in gedachte wanneer je zo nu en dan een like uitdeelt, dan kun je ook een comment droppen. Hier ga je scoren, of niet. Dit is namelijk het moment om van het eenrichtingsverkeer tweerichtingsverkeer te maken. Een oprecht, maar niet te dik aangezet compliment of een grappige oneliner kan het ijs breken.

Cheesy

Wees niet cheesy: als je zegt hoe mooi ze wel niet is, ben je waarschijnlijk #213, alleen al bij die ene foto. Houd het iets algemener of betrek meer elementen dan louter haar looks in je comment. Praat je op een gegeven moment al een tijdje met haar, dan kun je natuurlijk iets meer flirten.

Doe je het goed, dan reageert zij waarschijnlijk op jouw comment en vanaf dat moment begin jij je te onttrekken uit de stranger zone. Mocht zij jou nog niet volgen en dat op dit punt wél gaan doen, dan is dat ook een goed signaal.

Wees jezelf ervan bewust dat jouw comments openbaar zijn. Ook hier geldt: doe niet alsof je haar goed kent, wees niet overenthousiast en breng haar niet in verlegenheid. Want: ga je te ver, dan zul je niet alleen haar afschrikken, maar ook worden geroast door haar andere volgens die stiekem ook een oogje op haar hebben.

 

Dat gezegd hebbende: meng je niet in de conversaties die zij met anderen voert en ga niet in op de comments die anderen bij haar foto’s droppen. Jij wilt háár spreken, niemand anders.

Vanaf het moment dat er niet alleen van jouw kant een gesprekje wordt gebouwd, maar zij hier ook op reageert en wellicht ook reageert op jouw eigen content, is het veilig om haar eens een berichtje te sturen. Vanaf dat moment gelden de normale regels van de dating game.

Wat je natuurlijk wilt, is dat jullie gesprek zich van Instagram verplaatst naar de kroeg, het restaurant of een andere gelegenheid die jij geschikt acht voor een eerste date. Toch is het handig om daarvoor een tussenstation te gebruiken: WhatsApp bijvoorbeeld. Ga niet te moeilijk doen en geef gewoon eerlijk aan dat je haar beter wilt leren kennen. Krijg je haar telefoonnummer los, dan heb je de belangrijkste stap gezet. Hoe je het vanaf daar vervolgens aanpakt, weet je natuurlijk.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.