Younes Ben Abdelkader
Younes Ben Abdelkader Films & Series 10 nov 2018
Leestijd: 6 minuten

Deze 3 afleveringen van Criminal Minds zijn gebaseerd op échte strategische moordenaars

In hitserie Criminal Minds worden de meest schokkende moorden behandeld, maar wist je dat een deel van de verhaallijnen is gebaseerd op de gruweldaden van echte seriemoordenaars? De echte fans zullen een aantal moorden herkennen, maar nieuwkomers zullen geschokt zijn door de hoeveelheid situaties die zich daadwerkelijk hebben voorgedaan. We willen allemaal graag denken dat de kwaadaardige mensen achter de meest strategische seriemoorden alleen bestaan in series en films. Helaas hebben deze drie tactische psychopaten echt bestaan en zijn ze de inspiratie geweest voor een aantal afleveringen van een van meest bekeken misdaadseries aller tijden: Criminal Minds.

Voor wie de show niet kent

Criminal Minds is een serie die in 2005 in première ging en zich onderscheidt van de meeste misdaadseries. Dit is vooral toe te wijzen aan het feit dat er in de show niet op de misdaden wordt gefocust, maar meer op de misdadigers die de moorden plegen. De agenten die centraal staan, werken voor een divisie van de FBI genaamd de Behavioral Analysis Unit (BAU). Deze agenten worden opgeroepen bij de meest complexe, gewelddadige en gevoelige zaken. Ze gebruiken gedragswetenschap om de motieven van verdachten te analyseren of te achterhalen.

De cast is sinds het begin van de serie vaak veranderd, van de oorspronkelijke acteurs zijn er inmiddels nog maar drie over. Criminal Minds is vaak geprezen vanwege het goede acteer- en regiewerk, de sfeer die werd neergezet, de schrijvers en de ontwikkeling van de karakters. Het is dus ook geen verrassing dat het kijkcijferkanon is, in zowel de Verenigde Staten als de rest van de wereld.

The Tribe, Seizoen 1, Aflevering 16

De agenten van de BAU krijgen te maken met een aantal seriemoorden in New Mexico. Een groep studenten wordt dood aangetroffen in een leeg huis. De slachtoffers lijken volgens bepaalde rituelen omgebracht te zijn. De lichamen zijn levend gevild en één van de studenten blijkt levend gespietst te zijn. Alles wijst erop dat er oude traditionele marteltechnieken van Indianen gebruikt zijn. Veel mensen zijn er dan ook van overtuigd dat de lokale indianen stammen iets met de moorden te maken hebben. De daadwerkelijk daders blijken uiteindelijk leden van een cult te zijn die zichzelf ‘The Apaches’ noemt. Deze cult wilde, onder leiding van iemand die zichzelf The Grandfather noemde, mensen opstoken tegen de indianen, en zo de publieke opinie van de indianen beïnvloeden.

Criminal Minds S1E16 Tribe

No Copyright Intended. Fair Use. Creative. Criminal Minds S1E16 CBS Network Productions Produced with CyberLink PowerDirector 12

The Manson Family

Deze aflevering is gebaseerd op de moorden van een echt bestaande cult, genaamd ‘The Manson Family’. Dit was een cult die actief was in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. De Manson Family opereerde in Californië en de leider, Charles Manson, geloofde dat er een oorlog zou en moest komen tussen blanke en donkere mensen. Hij liet daarom zijn volgers verschillende moorden plegen om deze onafwendbare rassenoorlog te ontketenen. Een van de meeste bekende moorden van de cult was die op bekende actrice Sharon Tate die in 1969 werd gedood door leden van de Manson Family. Ze was toen 8 maanden zwanger.

Unfinished Business, Seizoen 1, Aflevering 15

”The Keystone Killer” is in deze aflevering de moordenaar waar het team naar opzoek is. De killer was bijna 20 jaar gelden actief en duikt opeens weer op. Tijdens de aflevering krijgen de media een brief met details over een oude moord die hij gepleegd heeft. Ook zit er een rijbewijs bij van het slachtoffer van al die jaren geleden en een foto van een nieuw slachtoffer dat hij gemaakt heeft. Dit doet hij om te bewijzen dat hij de echte Keystone Killer is en niet een copycat. 

Criminal Minds 01X15 – Plane scene with Ryan

Episode: Unfinished Business DISCLAIMER: I do not own Criminal Minds. No copyright infringement intended

Wat de moordenaar uniek maakt, is het feit dat hij steeds puzzels met cryptische teksten stuurt naar de agent die zijn zaak behandelt. Het team komt er uiteindelijk achter dat de reden voor de 18 jaar lange pauze van de Keystone Killer het gevolg was van een auto-ongeluk waardoor hij fysiek niet meer in staat was om te moorden. Dit leidt ze uiteindelijk naar een verdachte die je niet zag aankomen.

De BTK Killer

De Keystone Killer is gebaseerd op de waargebeurde zaak van Dennis Rader, ook bekend als de BTK Killer. BTK staat voor Bind, Torture, Kill en dat was precies de werkwijze van Rader. Net als in de serie stuurde de BTK Killer brieven naar lokale media waarin hij zijn moorden beschreef en begon hij na een lange tijd opeens weer met moorden. Het enige verschil is dat er nooit achterhaald is waarom de BTK Killer ruim 13 jaar stopte met moorden.

Natural Born Killer, Seizoen 1, Aflevering 8

De aflevering begint als een gepensioneerd stel, William en Helen DeMarco, dood worden gevonden in hun huis in Baltimore. Ooggetuigen melden het zien van een jonge man die het huis ontvluchtte. Het blijkt dat het stel eerst gruwelijk gemarteld is voordat ze omgebracht werden. Ook wordt er een derde slachtoffer gevonden. Het in stukken gehakte lichaam van Freddy Condore, het neefje van de andere twee slachtoffers, wordt verspreid over de buurt aangetroffen. Freddy blijkt een lid van de maffia te zijn en de moorden een afrekening. Later wordt ontdekt dat de moordenaar al meer dan 100 mensen om het leven heeft gebracht en de leider van de lokale maffia is.

Criminal Minds season 1 episode 8 Natural Born Killer

This video is from Criminal Minds season 1 episode 8 titled Natural Born Killer. All copyrights reserved to CBS. This is used only for learning purposes, no copyright infringement intended.

Richard Kuklinski

Het echte verhaal achter deze aflevering is het verhaal van Richard Kuklinski. Kuklinski was een Amerikaanse huurmoordenaar en maffiabaas uit New Jersey. Hij had een gedragsstoornis en werd als kind mishandeld door zijn ouders. Om zichzelf toch een gevoel van macht te geven, martelde en vermoordde hij katten en honden op gruwelijke wijze. Dit zag hij als tijdverdrijf en als middel om zijn woede kwijt te kunnen. Hij claimt zelf zijn eerste moord al op zijn 13e of 14 gepleegd te hebben door een jongen uit de buurt dood te knuppelen met een ijzeren staaf. Er wordt gespeculeerd dat Kuklinski over de loop van zijn criminele carrière meer dan 100 mensen heeft vermoord. Toch werd hij maar voor vijf moorden veroordeeld.

De familie van Kuklinski had geen weet van zijn dubbelleven als een van de meest gevreesde personen in de onderwereld. Ook zijn buren dachten dat hij een aardige zakenman was die goed voor zijn gezin zorgde.

Criminal Minds kijken?

Hebben deze zinderende afleveringen, gebaseerd op echte moordenaars, je nieuwsgierig gemaakt? Of heb je opeens weer zin om alle afleveringen van de serie te gaan kijken. Dat kan! ABC Studio’s heeft alle afleveringen beschikbaar gemaakt op Movies en Series XL. Dit is een kanaal dat te bekijken is bij Ziggo, het pluspakket van KPN of bij Videoland. Het nieuwe seizoen van Criminal Minds is op 3 oktober van start gegaan in Amerika bij het CBS netwerk.

In samenwerking met Disney

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.