Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 29 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom jouw eiwitpoeder ineens een stuk duurder is geworden

Ben je bijna door jouw voorraad creatine of eiwitpoeder heen? Dan mag je flink in de buidel tasten als je een nieuwe lading wilt bestellen. Beide supplementen zijn een stuk duurder geworden, en dat ligt niet alleen aan de inflatie.

Waar je ‘vroeger’ nog ongeveer een tientje betaalde voor een flinke zak creatine, moet je daar op dit moment bijna het driedubbele voor neerleggen. Hoe komt het dat creatine en eiwitpoeder in een korte periode zo veel duurder zijn geworden?

De mensen van Men’s Health vroegen het aan Tibor Koppers, eigenaar van supplementenmerk High End Nutrition.

Dure eiwitten

Koppers laat weten dat er meerdere factoren een rol spelen, waaronder problemen rondom Covid en steeds duurder wordende transport. Maar de belangrijkste reden waarom eiwitpoeder tegenwoordig zo’n hoog prijskaartje heeft? De grondstof van whey-proteïne is ruim 350 procent gestegen ten opzichte van twee jaar geleden.

Is eiwitpoeder of zuivel slecht voor je huid? Dit zegt de wetenschap

Dat komt overigens niet doordat er veel extra mannen met shakes in de sportschool te vinden zijn, maar juist doordat eiwitpoeder vaak aan andere producten toegevoegd wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eiwitrepen, yoghurt, kwark en en brood. Kortom: eiwitten worden steeds schaarser. Er is veel vraag naar, waardoor het poeder meer waard wordt. Wij, de consumenten, betalen daarvoor.

En creatine dan?

Hoe zit het dan met creatine? Voor creatine geldt dat het op dit moment gewoonweg niet meer beschikbaar is. “Er kan momenteel niet genoeg geproduceerd worden om aan die vraag te voldoen”, aldus Koppers in Men’s Health.

Kopen we over tijdje wel weer creatine en eiwitten voor een habbekrats? Koppers denkt van niet, zeker ook omdat we op dit moment te maken hebben met een flinke inflatie. Dat maakt het gebruiken van deze supplementen dus een dure hobby, al verwacht de eigenaar van het supplementenmerk wel dat de prijs iets gaat zakken. “Feit blijft echter dat het nooit meer als vroeger wordt.”

Zorgt creatine echt voor meer spiermassa? We zochten het voor je uit; lees hier meer. En hoe zit dat met de geruchten over de link tussen kaalheid en creatine? Een fabeltje of zit er een kern van waarheid in? Je leest het hier.

Men's Health

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.