Felix Decavel
Felix Decavel Eten & Drinken 3 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit ‘geheime ingrediënt’ in Espresso Martini is een gamechanger

Giet deze nieuwste zomertrend alsjeblieft niet meteen het afvoerputje in. We beloven dat deze klassieke cocktail dankzij een geheim ingrediënt je favoriete versnapering van de zomer wordt. En al zeker als je ons recept gebruikt. Dit is de Parmezaanse Espresso Martini.

In vergelijking met de watertandende Rémy Sidecar die kroegen wereldwijd al honderd jaar onveilig maakt, heeft de Espresso Martini een minder lange geschiedenis. Maar daarom niet minder rijkgevuld.

Kate Moss of Naomi Campbell?

Volgens de overlevering zou de cocktail in het Londen van de jaren tachtig ontstaan zijn, toen nog de Vodka Espresso genaamd. Niemand minder dan topmodel Kate Moss – of Naomi Campbell, afhankelijk van wie je het vraagt – smeekte in de vroege uurtjes naar verluidt eens om een bijzonder opkikkertje. “Something to wake me up, then f*ck me up.”

En ondanks dat de Espresso Martini daar zeker toe in staat is, heeft een geheim ingrediënt deze cocktail nu zelf nieuw leven ingeblazen. Geniet van deze verrassende zomertrend met ons heerlijk recept.

Espresso Martini met Parmezaanse kaas

Vorige zomer verscheen de Espresso Martini plots op alle menukaarten. Maar we vermoeden dat de populaire cocktail door een viral TikTok-filmpje snel een nieuw broertje krijgt. Jawel, met Parmezaanse kaas.

@highproofpreacher

I mean, you just have to try it 🧀 #cocktail #espressomartini #bartender #mixology

♬ Quirky Bossa – Kenny Moggio

Intussen heeft zelfs Starbucks een variant op de markt gebracht. En in de Verenigde Staten begint de Parmezaanse Espresso Martini overal op te duiken.

Het recept

Aangezien het dus slechts een kwestie van tijd is voor ook Nederland gek wordt van de cocktailtrend, vind je hier alvast ons uitgebreid getest recept.

  •  30ml Vodka
  • 30ml Koffielikeur
  • 30ml Espresso
  • 5ml suikersiroop
  • Bloedsinaasappel
  • Parmezaanse Kaas

Gebruik een bloedsinaasappelschijfje om de rand van het glas nat te maken. Rasp Parmezaanse kaas fijn op een bord en rol de rand van het glas erin tot er voldoende schilfers aan blijven kleven. Vul de cocktailshaker met ijs en giet de wodka, koffielikeur, suikersiroop en espresso erin. Schud krachtig tot de buitenkant van de shaker ijskoud is en zeef vervolgens het mengsel in een Martini-glas. Als het goed is, verschijnt er een schuimlaagje op de cocktail. Garneer het schuimlaagje van de cocktail daarna met dikke schilfers kaas et voilà: je hebt zojuist een Parmezaanse Espresso Martini klaargemaakt. Proost!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.