Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 21 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Chris Hemsworth last acteerpauze in na uitkomst genetische test

Chris Hemsworth heeft aangekondigd dat hij een acteerpauze inlast. De reden daarvoor is de uitkomst van een genetische test, waaruit blijkt dat hij een verhoogde kans op Alzheimer heeft. Dat meldt The Guardian.

De Australische acteur is vooral bekend vanwege zijn rol als Thor in de gelijknamige Marvel-films. Naast zijn acteerwerk is hij ook een inspiratiebron wat betreft zijn gezonde levensstijl, zoals je leest in deze bulk artikelen. En juist tijdens een show over dat laatste aspect, deed hij de pijnlijke ontdekking.

Chris Hemsworth stopt tijdelijk met acteren

Chris Hemsworth ontdekte dat hij een aanzienlijk verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer vanwege genetische factoren, wat de Thor-acteur ertoe aanzette om wat tijd vrij te nemen van acteren. De 39-jarige Australische acteur ontdekte dat hij twee exemplaren van het gen ApoE4 had, geërfd van zijn beide ouders, nadat hij tests had ondergaan als onderdeel van zijn Disney+ documentaireserie Limitless.

Die tests bevestigden zijn “grootste angst”, vertelde Chris Hemsworth in een interview aan Vanity Fair, waaruit blijkt dat hij tot slechts 2 tot 3% van de bevolking behoort die maar liefst tien keer meer kans hebben om de ziekte te ontwikkelen dan degenen zonder beide kopieën van het gen.

“Het voelt niet als een ontslag”, vertelde Chris Hemsworth aan Vanity Fair. Wel zegt de acteur dat hij tijdens het werken aan de show, waarin hij zijn lichaam test en manieren onderzoekt om langer en gezonder te leven, een figuurlijke knak voelde. “De verhoogde kans op Alzheimer heeft echt iets in mij teweegbracht. Ik wil nu gewoon rust nemen.”

Alzheimer wel in de show Limitless

“Als je kijkt naar de preventie van Alzheimer, is het voordeel van preventieve stappen dat het de rest van je leven beïnvloedt,” zegt hij. “Het draait allemaal om slaapmanagement, stressmanagement, voeding, beweging, fitness. Het zijn allemaal dezelfde tools die op een consistente manier moeten worden toegepast.” Chris Hemsworth verduidelijkte de test geen diagnose is. “Het is geen pre-deterministisch gen, maar het is een sterke indicatie. Tien jaar geleden werd het volgens mij meer als bepalend beschouwd.”

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de acteur al zijn genetische testresultaten live voor de camera zou ontvangen. Maar Darren Aronofsky, en een van de doktoren in de show Limitless, vertelde het hem privé. Vervolgens kreeg Chris Hemsworth de optie om alle verwijzingen naar de ziekte van Alzheimer in de show te verwijderen, maar hij zei dat hij het belangrijk vond om zijn genetische aanleg voor de verslechterende neurologische aandoening op te nemen. Hij wilde zijn toehoorders helpen het bewustzijn en begrip te vergroten van hoe ze “preventieve maatregelen” kunnen nemen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.