Dennis Mons
Dennis Mons Gezondheid 21 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Chris Evans open over angsten: ‘Captain America was het ergst’

Veel mensen hebben last van beklemmende angsten. En natuurlijk hebben ook grote Hollywoodsterren daar last van, waaronder Captain America-acteur Chris Evans, zo blijkt.

In een recent interview geeft superster Chris Evans aan last te hebben van ‘anxiety’ en hoe hij die angsten overwint. Het is een lastig vast te leggen patroon, waarbij mensen last krijgen van angstaanvallen.

Chris Evans open over angstaanvallen

Het is zoals gezegd moeilijk om precies te bepalen wat een angstaanval triggert. Soms kan het een overstimulatie van prikkels zijn, veroorzaakt door bijvoorbeeld grote groepen mensen, luide muziek of zelfs het vooruitzicht op een moment dat buiten je comfortabele zone valt. De aanloop alleen al maakt mensen nerveus. Het kan zelfs debiliterend zijn.

Chris Evans Captain America Marvel
Sterk als een os, maar met zijn zwaktes (Bron: Marvel Studios)

Mocht je daar last van hebben; je bent niet alleen. Zelfs de grootste sterren ter wereld dealen met dat probleem, zo ook Chris Evans, die in een interview aangeeft dat hij moeite heeft met de uitdaging. Hij heeft echter zijn zen gevonden.

Vooral moeilijk tijdens Captain America

Evans had vooral last van angstaanvallen tijdens zijn carrière als Captain America in de Marvel-films. In eerste instantie wilde hij de rol zelfs niet eens aannemen. Het idee alleen al om zes jaar lang aan een contract met Marvel vast te zitten, zorgde ervoor dat hij een paniekaanval kreeg. Hij was bang dat hij nooit meer iets anders zou kunnen doen.

“Als in de meeste gevallen in het leven is het de angst voor wat kán gebeuren. Maar ik leerde die rust vinden in mijn hoofd en lichaam. Het zorgde ervoor dat die aanvallen weg smolten”, stelt hij in een interview met MTV News. “Angstaanvallen betekenen ook dat je jezelf buiten je eigen situatie plaatst en je het hele verleden oprakelt en je druk maakt over je toekomst.”

Hij vervolgt: “In de tien jaar dat ik de Marvel-films heb gemaakt, kwam ik tot de realisatie dat al die angsten eigenlijk nooit zijn uitgekomen. En zelfs als enkele wel voor mijn voeten kwamen, stond er genoeg positiefs tegenover. Dan kijk je terug om die angsten te observeren, te absorberen en dan verdwijnen ze uiteindelijk.”

Mantra

Evans heeft dan ook een mantra aangeleerd: “Alles komt goed, altijd, op welke manier dan ook. Het gaat ook om perspectief. Zelfs als je jezelf angstig op grote hoogte voelt. En in alle eerlijkheid, zonder morbide of cynisch te willen zijn; deze hele planeet komt sowieso ooit tot een stop.”

“Zie angstaanvallen als zout”, aldus Evans. “Gooi zout in een glas water en het smaakt verschrikkelijk. Gooi het in een meer en je proeft het zout niet. Het zout is je pijn, je vrees, je verdriet. Maar ik wil dan het meer zijn. Als je je wereld klein maakt, voelt die pijn en angst groot. Als je realiseert dat je gedachten niet altijd de personificatie zijn van jezelf, en je jezelf erboven kan stellen, gaat het wel weg.”

Ryan Reynolds heeft er ook last van

Er zijn talloze mensen om ons heen die last hebben van ‘anxiety’. Ook Marvel-ster Ryan Reynolds heeft aangeven ermee te dealen. “Ik word soms depressief en moet omgaan met angstaanvallen”, aldus Reynolds in een interview met Mr Porter. “Ik moet dan gewoon trainen, want mijn oplossing is fysiek. Toch zorgt het er ook voor dat ik creatief word, maar het kan ook een donkere wolk zijn.”

Reynolds is zelfs dankbaar voor zijn angstaanvallen, zegt hij in een podcast met SmartLess. “Ik heb het in kunnen zetten om mooie dingen te maken”, refererend aan Deadpool. “Ik heb nooit echt de behoefte gehad om er van af te komen. In mijn relatie met mijn vader heb ik altijd het gevoel gehad dat ik moest voorspellen wat er wél en niet kon gebeuren.”

Disney+ verandert voor goed: 25 brute topfilms die je kunt gaan streamen
Nerveus mannetje in dat pak. (Afbeelding: Marvel Studios)

Hoe dan ook is ‘anxiety’ iets waar je je over uit mag spreken. Wat voor de één een makkelijke situatie is, is voor de ander lastig, zelfs ogenschijnlijk onbespreekbaar. Het is dan ook fijn dat grote sterren zoals Evans en Reynolds zich erover uitspreken.

Mocht je moeite hebben met angstaanvallen, dan kun je altijd nog deze mindfulness-tips gebruiken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.