Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 19 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

6 schaamteloos gekopieerde auto’s uit China die goed gejat zijn

Fabrikanten van Chinese auto’s nemen het niet zo nauw met intellectuele eigendommen van anderen. Op de automarkt in het Oosterse land vind je talloze bolides die sprekend lijken op bestaande modellen. Beter goed gejat dan slecht bedacht, zullen ze in China zeggen.

Vooral premiummerken zijn de dupe van de weinig creatieve Chinese auto-ontwerpers. Kloppen de ‘inspiratiebronnen’ aan bij een rechter, dan komen zij vaak van een koude kermis thuis.

Chinese copycat-auto’s met een gestolen design

Zo spande Land Rover in 2015 een rechtszaak aan tegen Landwind. Niet vanwege de naam, maar vanwege de schaamteloze kopie die het Chinese merk de X7 noemt. Deze en meer copycats zetten we hieronder voor je op een rijtje.

1. Landwind X7 – Range Rover Evoque

Allereerst dus die Landwind X7, misschien wel een van de ergste overtreders. De Chinese auto lijkt sprekend op de Range Rover Evoque. Toen Land Rover naar de rechter stapte, kreeg het merk te horen dat het dingen ziet die er niet zijn.

2. Lifan Xuanlang – Ford S-Max

Een ander Chinees merk dat nooit van intellectueel eigendom heeft gehoord is Lifan. De koplampen, bumper en raamstijlen; alles lijkt een-op-een te zijn overgenomen van de Ford S-Max.

3. Lifan 320 – Mini Cooper

Daar laat Lifan het niet bij wat betreft copycat-auto’s. Ook Mini moest het ontgelden. Dat de Chinezen voor het design van de Lifan 320 goed naar het lijnenspel van de Mini Cooper hebben gekeken, mag duidelijk zijn.

4. Zotye E30 – Smart ForTwo

Gelukkig is de Zotye E30 geen kloon van deze iconische E30, maar van de Smart ForTwo. De overeenkomsten tussen de Chinese auto en de Europese tweezitter zijn onmiskenbaar. De Zotye E30 is een Smart ForTwo in een Aziatisch jasje.

5. Geely GE – Rolls-Royce Phantom

Geely overrompelt de automarkt en maakt merken zoals Mercedes, BMW en Audi irrelevant. Dat doet het tegenwoordig echter niet meer met deze Rolls-Royce Phantom-kopie, maar op geheel nieuwe wijze. Hoe dan ook gebeurt het met copycat-auto’s.

6. BYD S8 – Mercedes CLK en Renault Megane

Tot slot de BYD S8. Hoewel deze Chinese auto het wel heel bont maakt, kunnen we niet ontkennen dat bij het ontwerpen van dit model enige creativiteit kwam kijken.

Kom er maar eens op om de voorkant van een Mercedes CLK samen te voegen met het achterwerk van een Renault Megane.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.