Coen Grutters
Coen Grutters Sparen 20 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo bespaar je 100 euro per maand op energie volgens ChatGPT

De koelere herfstdagen staan weer voor de deur, en dus moet je binnenkort weer stoken. Dat betekent een hogere energierekening. Gelukkig deelt AI-tool ChatGPT zijn beste tips om geld te besparen op energie.

Vooralsnog geld er een prijsplafond voor stroom. Huishoudens die minder dan 2.900 kWh stroom en 1.200 kuub gas verbruiken, betalen dit jaar maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro met kWh stroom. Dat prijsplafond lijkt komend jaar van tafel te worden geveegd.

ChatGPT deelt bespaartips op de energie

Er blijft enkel een noodfonds bestaan voor inkomens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Jan Modaal zal dus zelf de energiekosten moeten zien te drukken. Kunstmatige intelligentie kan daarbij helpen. We vroegen ChatGPT om tips om 100 euro per maand te besparen. Of dat hiermee lukt is een tweede, maar props voor de tips.

 • Energiezuinige verlichting: Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Deze verbruiken veel minder energie en gaan langer mee.
 • Thermostaatbeheer: Stel je thermostaat in op een lagere temperatuur in de winter en een hogere temperatuur in de zomer wanneer je niet thuis bent. Een programmeerbare thermostaat kan hierbij helpen.
 • Isoleer je huis: Zorg voor goede isolatie in je huis om warmteverlies in de winter en warmte-instroom in de zomer te verminderen. Dit kan de behoefte aan verwarming en koeling verminderen.
 • Luchtverzegeling: Dicht kieren en scheuren in deuren en ramen om tocht te voorkomen. Dit voorkomt warmteverlies en houdt je huis comfortabeler.
 • Energiezuinige apparaten: Vervang oude, energieverslindende apparaten zoals koelkasten, wasmachines en vaatwassers door energiezuinige modellen met een hoog energielabel.
 • Gebruik van stekkerdozen: Sluit elektronische apparaten aan op stekkerdozen met aan/uit-schakelaars en schakel de stekkerdozen uit wanneer de apparaten niet in gebruik zijn om sluipverbruik te voorkomen.
 • Korter douchen: Beperk de tijd die je onder de douche doorbrengt en overweeg een waterbesparende douchekop.
 • Wasmachine en vaatwasser: Was kleding en vaat alleen als de machine vol is, gebruik koud water indien mogelijk, en laat de vaat aan de lucht drogen in plaats van de verwarming te gebruiken.
 • Zonwering: Installeer zonwering of zonwerende folie op ramen die veel zonlicht binnenlaten om te voorkomen dat je huis te warm wordt in de zomer.
 • Energie-audit: Overweeg een professionele energie-audit om te identificeren waar je huis het meeste energie verliest en welke maatregelen het meest effectief zullen zijn.
 • Zuiniger rijden: Als je een auto hebt, overweeg dan zuiniger te rijden en regelmatig onderhoud uit te voeren om brandstof te besparen.
 • Energieleverancier vergelijken: Controleer of je de beste deal hebt met je huidige energieleverancier of overweeg over te stappen naar een andere aanbieder die mogelijk lagere tarieven aanbiedt.

Tips om maandelijks 100 euro te besparen

Nu ChatGPT toch in de huid van financieel adviseur kruipt, zijn we ook benieuwd of het ons op meer fronten kan helpen met geld besparen. “Het besparen van 100 euro per maand kan een haalbaar doel zijn als je bereid bent enkele aanpassingen aan je levensstijl te maken”, vertelt het programma ons. Kunstmatige intelligentie heeft gelukkig enkele handige tips om maandelijks 100 euro meer over te houden.

Zoveel Nederlanders staan rood en dat is zorgwekkend

De meeste tips gaan over het besparen van geld. Een deel daarvan laat zich raden, zoals vaker zelf koken en daarbij proberen minder te verspillen, tweedehands te kopen en minder impulsieve aankopen te doen. Verder tipt kunstmatige intelligentie spaarprogramma’s. “Sommige banken bieden spaarprogramma’s waarbij elke aankoop wordt afgerond naar de dichtstbijzijnde euro, en het wisselgeld wordt opzij gezet in een spaarrekening.”

Minder abonnementen

Daarnaast raadt ChatGPT aan nog eens goed naar alle abonnementen te kijken. Veel producten en diensten worden vandaag de dag voor een paar euro per maand in abonnementsvorm aangeboden. Handig voor bedrijven. Zo hebben zij een constante en goed te voorspellen inkomstenstroom. Voor jou als consument tikken al die abonnementjes echter gauw aan. Kijk dus welke je kunt schrappen als je op die 100 euro per maand komt.

Disney+ gooit prijzen weer omhoog: zo ontspring je tijdelijk de dans

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.