Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 4 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

CEO van Uber stomverbaasd over peperduur ritje van 5 kilometer

Als CEO van Uber zijn alle taxiritjes vast gratis. Dara Khosrowshahi was hoe dan ook gechoqueerd over de tornehoge prijzen die zijn bedrijf tegenwoordig aanrekent. “Oh mijn God. Wauw!”

Een bevredigende verklaring voor de hoge tarieven  – of de lage salarissen van chauffeurs – bleef uit. Maar net als Amsterdam hoort New York dan ook bij de duurste steden ter wereld om een Uber te bestellen.

CEO Uber verbaasd over peperduur ritje

Desondanks keek een journalist van Wired verbaasd op toen hij een Uber nam van Manhattan naar de West Side, toevallig om de CEO van het bedrijf te interviewen.

“Ik heb 5 kilometer gereisd in een Uber om hier te komen vandaag. Wat denk je de rit gekost heeft?”, vroeg Steven Levy aan de topman. En toen hij na een verkeerde gok van twintig piek het daadwerkelijke bedrag van 51,69 dollar te horen kreeg, schrok Dara Khosrowshahi toch even. “Oh mijn God. Wauw!”

Maar zijn daaropvolgende verklaring over Ubers ‘dynamische tarieven‘ – ook wel surge pricing genaamd – viel op dovemansoren bij de journalist. “Piekmoment? Dat slaat nergens op. Het is 10 uur ‘s ochtends op een zonnige doordeweekse dag en het is niet alsof de president in de stad is”, klonk het. Dan maar de schuld op inflatie schuiven. “Alles is duurder geworden”, volgens de CEO van Uber. “Inflatie is een deel van ons dagelijks leven.”

Volgens een onderzoek van het toonaangevende Forbes is dat echter maar een deel van de ongeloofwaardige verklaring. Uber zou tussen 2018 en 2020 de prijzen voor ritjes namelijk verviervoudigd hebben; een stuk meer dus dan wat het bedrijf zelf aan hogere kosten zou moeten betalen.

In ieder geval heeft Uber voor het eerst sinds zijn ontstaan in 2009 geen verlies gedraaid. In het tweede kwartaal van 2023 noteerde de techgigant een winst van 394 miljoen dollar. Vorig jaar zelfde tijd was dat nog een verlies van 2,6 miljard dollar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.