Dennis Mons
Dennis Mons Geld & Carrière 18 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

CEO die alle salarissen verdubbelde stapt op na beschuldigingen

Dan Price, de CEO van Gravity Payments die een tijd geleden alle salarissen verdubbelde, heeft ontslag genomen. Hij wordt door een vrouw beschuldigd van onzedelijk gedrag en roekeloos rijden, maar is daarvoor vrijgesproken. Toch stapt hij op, omdat hij naar eigen zeggen een factor is geworden die te veel afleidt en zich wil focussen op valse beschuldigingen.

Price kwam wereldwijd vooral in het nieuws nadat hij aankondigde dat al zijn werknemers een minimumloon van 70.000 dollar (zo’n 68.000 euro) kregen. Inmiddels is dat 80.000 dollar per jaar. Voor deze verdubbeling van alle salarissen kreeg hij overigens wel veel terug: prettiger personeel en meer omzet.

Geen miljoenen meer

Om dit te kunnen bewerkstelligen (hij had 240 mensen in dienst) bracht hij zijn eigen loon terug tot het niveau van zijn werknemers. Naar verluidt verdiende hij zelf eerst 1 miljoen dollar per jaar. Price besloot al zijn personeel fors te belonen, omdat hij een uitgesproken voorstander is van de rechten van werknemers, die adequaat gecompenseerd moeten worden.

Veel mensen begrepen de keuze niet. “Over het algemeen voorspelden media dat het bedrijf zou falen”, zegt hij in een interview met Business Insider. “In sommige gevallen juichten ze dat zelfs toe.” Inmiddels is hij ervan overtuigd dat hij het tegendeel heeft bewezen. Ook sprak hij zich vaak uit over het beleid van andere werkgevers en bedrijven op social media en in de pers.

Het grote succes van Dan Price

Price stelt dat het succes van zijn bedrijf grotendeels te danken is aan zijn personeel. Naast een indrukwekkend salaris krijgen zij bijvoorbeeld opties om vanuit huis (of andere plekken) te werken en krijgen ze zwangerschapsverlof (iets wat in Amerika niet vanzelfsprekend is). Sinds hij de salarissen verdubbelde is de inzet én omzet enorm gestegen.

Daarnaast heeft 10 procent van de werknemers een baby gekregen, 70 procent zijn schulden afgelost en het aantal mensen dat een huis heeft gekocht is vertienvoudigd.

De CEO die alle salarissen verdubbelde leidt te veel af

In een statement aan zijn personeel vertelt Price over de reden van zijn vertrek. “Mijn nummer één prioriteit is om ervoor te zorgen dat mijn werknemers aan de slag kunnen, ook bij eventuele andere grote bedrijven”, aldus de CEO. “Mijn aanwezigheid leidt wat dat betreft te veel af. Daarnaast wil ik me ook kunnen focussen op valse beschuldigingen.”

Ondanks het feit dat CEO Dan Price zichzelf hetzelfde salaris gaf als zijn personeel, hoeft hij zich de aankomende tijd niet druk te maken. Er wordt geschat dat de Amerikaan nog altijd 12 miljoen waard is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.