Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 12 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Cape Town Social Club: Zuid-Afrikaans eten en drinken in Amsterdam

Een stukje Kaapstad in Amsterdam. Wat dat betekent? Volgens de eigenaren komt dat neer op verfijnd eten met goede wijnen, originele cocktails en whisky’s. Dat klinkt altijd goed, en het maakte me benieuwd of het een aanwinst was. Vorige week probeerde ik Cape Town Social Club uit en dit zijn mijn bevindingen.

Aangezien Zuid-Afrika best een eindje vliegen is, komen we er niet wekelijks. Toch is dat jammer, niet alleen vanwege de prachtige natuur, maar vooral ook omdat je er fantastisch kan eten en drinken. Twee Zuid-Afrikaanse ondernemers die in Amsterdam wonen, bedachten hier een oplossing voor. Ze openden Cape Town Social Club, in de Raamstraat.

Verfijnde hapjes en drankjes

Op de plek waar voorheen Jack’s BBQ Shack zat (oh noooo, zijn ze weg? We waren fan!) zit sinds kort een nieuw restaurant, dat ik warm kan aanbevelen. Het eerste dat me opvalt, is het bijzonder vriendelijke personeel. Niet alleen voor mij en mijn tafelgenoot, maar ook voor de andere gasten. Een gastvrije sfeer, absoluut een pluspunt in de doorgaans ronduit onvriendelijke Nederlandse horeca. Nadat ons het concept is uitgelegd – kiezen uit tal van kleine hapjes met lekkere drankjes erbij – geven we onze ogen goed de kost.

Cape Town Social Club: verfijnde Zuid-Afrikaanse hapjes en drankjes
De barman was op dreef (Afbeelding: Cape Town Social Club)

Wat meteen in het oog springt, zijn de open keuken en de gezellige cocktailbar. De Duitse barman heeft zijn in eerdere etablissementen opgedane ervaring omgezet in een gevarieerde cocktailkaart. Nietsvermoedend bestel ik de Margarita, mijn eeuwige benchmark-cocktail. Waar het maken van een simpele Margarita voor veel cocktailmakers al direct een struikelblok blijkt, slaagt de barman van CTSC met vlag en wimpel. Hij heeft een twist op de gewone margarita en die is nog lekker ook. Zo lekker dat ik met mijn tafelgenoot moet knokken om de laatste slokjes. Gesterkt door deze opsteker besluit ik de rest van avond te besteden aan het drinken van cocktails. Hier krijg ik geen spijt van, stuk voor stuk zijn de cocktails van CTSC bijzonder smakelijk en origineel. Knap.

Beef Fillet om van te blijven dromen

Dan het eten. Chef Sebastian Erasmus heeft ervaring opgedaan in toprestaurants en dat is te merken. Hij kookt creatief en met schwung. De gerechtjes zijn klein, maar boordevol smaak. Dat is ook het concept, dus er passeren die avond veel bordjes de revue die we gretig leeg pikken. Het was moeilijk kiezen, doordat alles op het menu lekker klonk en dus maakten we de fout om niet de Beef Fillet te bestellen. Gelukkig corrigeerde maitre Alexander Heim ons en kwam het gerecht toch op tafel. Nou, dat hebben we geweten. Malser en lekkerder vlees heb ik nog nooit gehad. En dat zegt wat.

Cape Town Social Club: verfijnde Zuid-Afrikaanse hapjes en drankjes
De gerechtjes zijn klein, maar boordevol smaak (Afbeelding: Cape Town Social Club)

Maar ook de coquille, oester, schelpdiertaco, artisjokkentartaar en kaasplank mochten er zijn. De desserts waren in orde en hapten lekker weg in combinatie met de salted caramel espresso martini en een pumpkin spice cocktail. We hebben de wijnen niet geprobeerd, maar de wijnkaart zag er flitsend uit met een goede mix van verrassende Zuid-Afrikaanse wijnen en meerdere bekendere toppers. Cape Town Social Club is voor mij zeker een aanwinst in het zuidelijkste puntje van de Jordaan. Het was een avond om je vingers bij af te likken en ik gun de bijzonder vriendelijke eigenaar en staf een lang en succesvol verblijf in Amsterdam.

Cape Town Social Club in Amsterdam

Cape Town Social Club is van woensdag tot en met zaterdag geopend vanaf 17.00 uur. Reserveren doe je via de website.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.