Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 15 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit riante salaris verdien je als buschauffeur mét betaalde opleiding

Ook in de bussen heeft het personeelstekort toegeslagen. Als je graag zwaait naar collega’s terwijl je mensen van A naar B brengt, dan is buschauffeur een baan zonder diploma waar je een riant salaris mee kunt verdienen.

Een paar uitzonderingen daargelaten, is de sfeer in de meeste lijnbussen in Nederland zoals hij al honderd jaar is. Gemoedelijk, rustig, gezellig. Wat wél nieuw is, is het riante salaris dat buschauffeurs tegenwoordig opstrijken. En je hoeft er niet eens voor te weten hoe je een bus bestuurt.

Het salaris van een buschauffeur

Als buschauffeur verdien je tussen de 2.592,36 euro en 3.545,98 euro bruto. Dat is een prima salaris, maar ze moeten dan ook concurreren met het salaris van een machinist van NS International en een trambestuurder. Die laatste is overigens een baan zonder diploma. 

Dat geldt eveneens voor aspirant-buschauffeurs. Als je nog niet het benodigde rijbewijs hebt, dan kun je deze intern gratis halen. Ook tijdens deze periode krijg je al salaris. Drie maanden lang krijg je theorie- en praktijklessen en daarna mag je op voor rijbewijs D. Ook krijg je je busrijbewijs en code 95: het bewijs dat je bevoegd bent als professioneel bestuurder van bussen en touringcars.

Baan zonder diploma, maar mét goede arbeidsvoorwaarden

Dit klinkt wat ons betreft al niet verkeerd, maar de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn nog beter. Naast 25 vakantiedagen krijg je 17 ATV-dagen (wat praktisch hetzelfde is als vakantie). Ook is er een onregelmatigheidstoeslag van gemiddeld 300 euro per maand, die je krijgt voor de uren in de avond en in het weekend. En een laatste leuke kleinigheid: de pauzes worden doorbetaald!

Solliciteren zonder CV

Om te solliciteren hoef je geen CV of motivatiebrief te sturen, maar alleen maar je gegevens achter te laten. Op de website van Qbuzz zien we vacatures door het hele land, van Drenthe tot Leiden. Hier vind je alle openstaande vacatures.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.