Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Popular Science 9 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Techmiljonair ’28 jaar jonger’ door 111 pillen per dag en zoons bloed

De megalomane techmiljonair Bryan Johnson slikt 111 pillen per dag om voor eeuwig jong te blijven. Dit is echter lang niet het meest extreme element van zijn anti aging-regime.

Techondernemer Bryan Johnson verdiende honderden miljoenen met de verkoop van een online betaalsysteem (Braintree) en zijn bedrijf in neuro-implantaten (Kernel). Sinds 2021 wijdt hij zijn leven aan een persoonlijk project, getiteld Project Blueprint, waarmee hij de verouderingsprocessen in zijn 46-jarige lichaam probeert stop te zetten en zelfs om te keren. Hiervoor neemt hij maatregelen die ons nogal extreem in de oren klinken − en dat komt niet alleen omdat we zelf een frikandelminnende, pilsdrinkende en supplementvrije leefstijl aanhangen.

Het extreme regime van Bryan Johnson om eeuwig te leven

Project Blueprint houdt het midden van extreme ijdelheid en wetenschappelijke ambitie. Bryan Johnson wil het eeuwige leven én hij wil een bijdrage leveren aan de kennis over veroudering. Hij gebruikt zichzelf als proefpersoon om levensverlengende experimenten op uit te voeren.

bryan johnson veroudering
Techmiljonair Bryan Johnson in 2015, tegenwoordig ziet hij er veel jonger uit (Afbeelding: Wikimedia)

Johnsons ambitieuze doel vereist dat hij zijn dieet en zijn slaapritme optimaliseert. Daarom eet hij om 11 uur ‘s ochtends zijn laatste maaltijd van de dag en slaapt hij van half negen ‘s avonds tot 5 uur ‘s ochtends (net als de 5AM Club). Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Manners zet de meest extreme anti aging-maatregelen van Bryan Johnson op een rij.

1. 111 pillen per dag

Johnson slikt de hele dag door pillen, zoals medicijnen, supplementen en vitaminen. Hieronder bevinden zich ook experimentele middelen die in wetenschappelijke experimenten de levensduur van muizen blijken te verlengen, maar waarvan de effecten op mensen onbekend zijn. Dit zijn bijvoorbeeld rapamycine, taurine en acarbose. 

Wetenschappers volgen het regime van de techmiljonair met interesse én bezorgdheid. Voedingswetenschapper Bill Willis waarschuwde Johnson bijvoorbeeld dat het combineren van al deze verschillende stoffen ‘ongezonde, onverwachte en zelfs giftige gevolgen zou kunnen hebben die niemand kan voorspellen’. Het was aan dovemansoren gericht.

2. Shocktherapie

Een van de meer extreme therapieën van Project Blueprint bestaat uit de elektrische schokken die Johnson aan zichzelf toedient. Hiermee beschadigt hij zijn lichaam op allerlei plekken expres een beetje. Het idee is dat er sterker weefsel terugkomt naarmate het lichaam herstelt. Op zich geen gek idee, want een fitnessprogramma werkt ongeveer hetzelfde. Wat wel gek is, is dat Johnson deze therapie ook twee maanden lang toepaste op zijn geslachtsorgaan. De intensiteit van de pijn die dit veroorzaakte, waardeerde hij als 7 op een schaal van 10, en zelfs als 9 uit 10 voor de schokken waarbij hij zichzelf recht op zijn topje raakte. Hierdoor voelde zijn penis uiteindelijk wel 15 jaar jonger. Klinkt leuk, maar wij passen.

3. Bloedtransfusies van zijn zoon

Nog dubieuzer, en waarschijnlijk het meest bizarre onderdeel van Johnsons project, zijn de bloedtransfusies die hij zes keer per maand van zijn zeventienjarige zoon kreeg. De jongen schijnt zichzelf hiervoor als vrijwilliger te hebben aangeboden, maar toch klinkt het niet geheel ethisch verantwoord. Inmiddels zijn vader en zoon overigens met hun bloedtransfusies gestopt, want meetbare positieve effecten bleven volgens Johnson uit. Op deze Insta-post poseren vader en zoon met buisjes vol bloedplasma. 

46 jaar, maar het lichaam van een 18-jarige

Johnson is op dit moment 46 jaar oud, maar biologisch gezien is zijn lichaam vergelijkbaar met dat van een 18-jarige. Volgens zichzelf dan hè. Wetenschappers zijn sceptisch over zijn claims, maar gezien het hoge experimentele gehalte van zijn project durft niemand met zekerheid te zeggen of we met een genie of een gek te maken hebben. Vooralsnog houdt Manners het op én én.

Het gezondste drankje ter wereld

Er bestaat ook een oneindig meer simpele manier om het leven te verlengen. Een paar kopjes per dag van het meest gezonde drankje ter wereld doet al wonderen. Of probeer de frisdrankversie. Ook voor wie een pilsdrinkende, frikandelminnende en supplementmijdende leefstijl aanhangt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.