Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Sport 27 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo scoren Oranje-leeuwinnen in salaris op de Bram van Polen-meter

Tot de best betaalde voetbalsters ter wereld behoren twee Oranje-leeuwinnen: Vivianne Miedema en Lieke Martens. Maar hoeveel verdienen zij in vergelijking met de mannelijke middelmaat? Oftewel, wie krijgt meer salaris: Vivianne Miedema of Bram van Polen?

Wie verdient meer: Bram van Polen of alle Oranje-Leeuwinnen samen, konden we een paar jaar geleden nog vragen − en dan nóg zou Bram van Polen winnen. De afgelopen jaren zit het vrouwenvoetbal enorm in de lift. Nog steeds verdient Bram van Polen veel meer dan het gros van de Oranje-leeuwinnen, maar dan wel als individu. We zijn benieuwd wat er uit de bus rolt als we hem met grootverdieners Miedema en Martens vergelijken.

Dit is de laatste kans om deze vraag te beantwoorden, want deze maand hing Bram van Polen zijn voetbalschoenen aan de wilgen en krijgt hij dus voor het laatst salaris uitgekeerd.

Dit salaris verdienen Vivianne Miedema en Lieke Martens

Maar eerst naar de best betaalde vrouwelijke spelers. Bij de top 10 best betaalde vrouwelijke voetballers staan twee Nederlanders: Vivianne Miedema en Lieke Martens. 

De eerstgenoemde nam deze maand afscheid van haar werkgever Arsenal, waar ze een jaarsalaris van omgerekend 532.329 euro opstreek. Hiermee was ze de op één na (Sam Kerr) best betaalde voetbalster van de Premier League. Afhankelijk van naar welke club ze vertrekt, pakt ze bij haar nieuwe werkgever mogelijk de nummer 1-positie.

Lieke Martens maakte afgelopen seizoen al een sprong. Na haar transfer van Barcelona naar Paris Saint-Germain is haar salaris verdubbeld, van 250.000 euro naar 500.000 euro per jaar.

Het salaris van Bram van Polen

Bram van Polen behoort niet tot de best betaalde voetballers van PEC Zwolle, want zeven andere spelers krijgen meer. De rouwdouwer verdient bij PEC Zwolle 240.000 euro per jaar. Het gemiddelde salaris in de Eredivisie ligt trouwens op 372.990 euro per jaar. 

Martens en Miedema kunnen opgelucht ademhalen, want hun formidabele techniek wordt anno 2024 een stuk beter beloond dan het houthakken van Van Polen. En misschien kunnen de leeuwinnen zélfs een beetje tevreden zijn met hun salaris, want ze pakken ook al meer dan minimaal één Oranje-speler bij de mannen.

Kanttekening: sponsorinkomsten niet meegerekend

Bram van Polen heeft nog nooit op een billboard gestaan − we zijn er zelfs niet zeker van dat zijn poster op de slaapkamer van zijn kroost hangt. Vivianne Miedema en Lieke Martens staan wél op billboards en posters. Als we de inkomsten van alle sponsordeals bij het salaris van de topvoetbalsters optellen, dan laten ze Bram van Polen veel verder achter zich. Al redden Miedema en Martens het ook niet bij de inkomsten die de topvoetbalsters van de wereld binnenharken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.