Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Stijl 8 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom een blauwe smoking dé keuze is tijdens deze feestdagen

Bij black-tie-feesten zijn het doorgaans vooral de dames die opvallen met prachtige jurkjes. De mannen zien er meestal allemaal hetzelfde uit, getooid in zwart-wit. Maar nu is er dankzij de blauwe smoking een mooie gelegenheid om je ook als man op stijlvolle wijze te onderscheiden van de massa. 

Een blauwe smoking is absoluut een van de meest elegante, modieuze kledingstukken om te bezitten. Waarom? Ten eerste heb je als stijlvolle man die meegaat met zijn tijd sowieso een smoking nodig voor bruiloften, gala’s, opera’s en andere mooie partijen. En als je dan toch bezig bent je knap in het nieuw te steken, kies je niet voor de gewone zwarte smoking die iedereen heeft.

Natuurlijk ga jij een stapje verder dan alleen de dresscode naleven en kies je voor een maat-smoking. Een pak op maat zit namelijk veel mooier dan iets uit het kledingrek. En nu komt het. Bij het uitkiezen van je maatsmoking laat je het standaard-zwart links hangen en laat je je in een blauwe smoking uitdossen. Hiermee laat je zien dat je op een verfijnde manier durft op te vallen en meegaat met de laatste modetrends.

Blauwe smoking op maat

Laat een blauwe smoking ontwerpen en op maat maken zodat je je net als een celebrity kan onderscheiden in een zee van zwarte smokings. Hiermee hou je je aan de black-tie-regels zonder uit te stralen iemand te zijn die altijd alles volgens het boekje doet. Dus nog steeds prima op safe, maar wel een extra snufje joie de vivre in deze toch sombere tijden voor de mensheid.

Waarom een blauwe smoking dé trend van deze feestdagen gaat worden
Voor een maat-smoking is het van belang je goed op te laten meten (Afbeelding: Freek van den Bergh (www.freekvandenbergh.com))

Bij Atelier Munro in Amsterdam kijken ze totaal niet op van mijn verzoek. Sterker nog, er staat zelfs een paspop die dezelfde midnight blue smoking al aan heeft. Hierdoor kan ik de smoking alvast goed bekijken. Ik kies voor een fluwelen jasje met satijnen revers. Daarbij selecteer ik een wollen broek in dezelfde kleur én een vest, ook van fluweel.

Waarom een blauwe smoking dé trend van deze feestdagen gaat worden
Uiteraard kies ik voor losse manchetknopen en studs (Afbeelding: Freek van den Bergh (www.freekvandenbergh.com))

Bij een smoking hoort uiteraard een wit hemd, met manchetknopen en studs. Ik kies voor een traditioneel smoking-overhemd met een pique bib op de voorkant.

Gedurfd: blauwe fluwelen loafers

Om het helemaal af te maken (en toch een pietsje dandyesque op te vallen) kies ik modieuze bijpassende schoenen. Wat was de regel ook alweer? Uiteraard draag je bij een smoking niet je alledaags zakenschoenen. Ja ik kijk naar jullie, Nederlandse mannen! Bij een smoking horen lakschoenen. Maar nog toffer is het om eens een keer wat anders te doen en een paar fluwelen loafers erbij te dragen, ook midnight blue. Die draag je met de bekende lange smokingsokken of, omdat het loafers zijn, met blote voeten, voor de Napolitaanse look!

Waarom een blauwe smoking dé trend van deze feestdagen gaat worden
Supertoffe fluwelen loafers (Afbeelding: Freek van den Bergh (www.freekvandenbergh.com))

Dan resteren nog de bow tie en pochet en de look is compleet. Vier weken later had Atelier Munro mijn smoking binnen vanuit Italië, en kwam ik hem afpassen. Het resultaat zie je in de foto’s bij dit artikel. Zeg nou zelf, dit is Festive Wear met hoofdletters!

Ik wil je absoluut geen FOMO aanpraten, maar stel je toch voor dat je straks een uitnodiging in de bus hebt liggen voor een black-tie-feest en je komt er te laat achter dat je alleen nog die oude, stoffige zwarte smoking hebt hangen. Overhemd ietwat vergeeld, broek en jasje geen lekkere fit… Om je daarin ongemakkelijk voortbewegend op het kerstgala te ondervinden dat er mannen zijn die zich in een flitsende blauwe smoking hebben getooid.

Waarom een blauwe smoking dé trend van deze feestdagen gaat worden
Klaar voor stijlvolle feestdagen (Afbeelding: Freek van den Bergh (www.freekvandenbergh.com))

Goed, genoeg gezegd. Wacht niet te lang, want de kerstdagen zijn gearriveerd voor je het weet. En een maatpak kun je nou eenmaal niet meteen meenemen, maar duurt 3-5 weken om te maken. Als je nu een opmeet-afspraak maakt bij Atelier Munro, zorgen ze dat je je festive wear op tijd in huis hebt zodat jij deze kerstdagen kunt schitteren in je blauwe smoking!

Betaalbaar pak op maat

In Atelier Munro’s flagshipstore aan de Beethovenstraat 9 in Amsterdam Zuid kan je kledingstukken bekijken om inspiratie op te doen, producten passen en de stoffen voelen. Adviseurs staan klaar om je te helpen je kleding op maat te maken en garderobe-advies te geven.

Je hebt een blauwe maatsmoking al vanaf:

  • Midnight Blue Velvet Plain Toe Loafer: vanaf €389
  • White Cotton Pinpoint Shirt: vanaf €149
  • Navy Wool-Mohair Trousers: vanaf €249
  • Midnight Blue Velvet Waistcoat: vanaf €254
  • Midnight Blue Velvet Jacket: vanaf €469
  • Bow tie: €179

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.