Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kan Rusland via Bitcoin de opgelegde sancties ontlopen?

Kan Rusland sancties ontlopen via Bitcoin? Dat is een heel goede vraag, die voor ons als non-experts niet te beantwoorden is. Daarom tippen we je deze interessante aflevering van de podcast Cryptocast.

Actueel Bitcoin- en ander cryptonieuws beluister je onder meer via Cryptocast. Een podcast die jou bijpraat over wat er zoal speelt op het gebied van Bitcoin en andere crypto. In de meest recente aflevering is gastspreker Simon Lelieveldt aan het woord. Deze expert op het gebied van financiële regelgeving uit zijn zorgen over de neveneffecten van de economische sancties die zijn opgelegd aan Rusland.

Nieuwe sancties voor Rusland

Sancties. Elke week komen er weer nieuwe bij. Toch lijkt de een wat serieuzer dan de andere. Miljarden aan tegoeden bevriezen van personen uit Poetins kringen heeft waarschijnlijk veel impact. Dat de Russische bevolking binnenkort geen KitKat en cacaodrank van Nesquik meer kan consumeren misschien iets minder. Al is het wél een krachtig statement dat veel westerse bedrijven besluiten de activiteiten in Rusland te staken. Wat sancties precies zijn en hoe ze tot stand komen beluister je ook in de nieuwste aflevering van Cryptocast.

De rol van Bitcoin

De economische sancties hebben een zware impact op de Russische economie. Gevreesd wordt dat Rusland de sancties gaat omzeilen door dollars en roebels om te zetten naar Bitcoin en andere crypto. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. De sancties moeten maximaal effect hebben en de duimschroeven bij het Kremlin flink aandraaien. Het lijkt de enige beschaafde manier om deze nutteloze oorlog te beëindigen.

Heeft crypto dan alleen een negatieve rol in dit conflict? Zeker niet. Oekraïne is flink geholpen met alle cryptodonaties van de afgelopen weken. Er is direct een wetsvoorstel aangenomen om de handel in Bitcoin en andere crypto te legaliseren. Inmiddels is er al ruim 100 miljoen aan donaties binnen gekomen.

Cryptocast terugluisteren

Om terug te komen op de angst dat rijken in Rusland massaal sancties ontlopen met Bitcoin; kan dit eigenlijk wel? Over dit topic wordt uitgebreid gesproken in de nieuwste aflevering van de podcast: 212 B: BITCOIN EN HET ONTWIJKEN VAN SANCTIES. Luister de aflevering hier terug.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.