Bitcoin versus goud: de verschillen en overeenkomsten op een rij
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FBitcoin-versus-goud-de-verschillen-en-overeenkomsten-op-een-rij.jpg)
Bitcoin wordt vaak het digitale goud genoemd. Maar is dat ook zo? Beide investeringen schommelen de laatste rond hun all time high. De verschillen en overeenkomsten op een rij.
Als je nadenkt over manieren om je geld te bewaren of te laten groeien, komen twee opties vaak naar voren (eigenlijk drie): goud en Bitcoin (en uiteraard geld op de bank). Goud werd altijd al gezien als een soort ‘veilige haven’ in onzekere tijden, en Bitcoin ook steeds meer. Maar ze verschillen ook flink. Wat maakt ze bijzonder, en waarin lijken ze op elkaar?
Bitcoin versus Goud
Overeenkomsten tussen Bitcoin en goud
Zowel goud als Bitcoin wordt vaak gekozen door mensen die het traditionele geldsysteem – denk aan banken en overheden – niet helemaal vertrouwen. Goud is al eeuwen een symbool van rijkdom en stabiliteit. Het is fysiek, je kunt het vasthouden, en het verliest zelden volledig zijn waarde. Dat vasthouden wordt vaak gebruikt als een argument waarom goud tastbaar is en Bitcoin niet, maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Veel geld in goud wordt namelijk geïnvesteerd in de (digitale) goud ETF. Heb jij wel eens iemand met een ETF over straat zien lopen? Ik niet.
Bitcoin, ook wel ‘digitaal goud’ genoemd, heeft een vergelijkbare aantrekkingskracht. Het werkt zonder banken, wordt gereguleerd door code en heeft een beperkte voorraad: er zullen nooit meer dan 21 miljoen coins zijn. Net als goud is het schaars, en dat kan waarde opdrijvend werken.
Beide beschermen ook tegen inflatie, zegt men. Als de euro of dollar minder waard wordt door geld bijdrukken, blijven goud en Bitcoin vaak stabiel of stijgen ze zelfs. Ze zijn dus een soort verzekering tegen economische chaos.
Verschillen tussen het edelmetaal en de crypto
Toch zijn er grote verschillen. Goud is, los van de ETF’s dus, tastbaar: een glanzende staaf die je in een kluis kunt leggen. Bitcoin bestaat alleen digitaal, opgeslagen in een wallet op je computer of telefoon. Dat maakt goud minder vatbaar voor hackers, maar ook minder makkelijk te verplaatsen. Een kilo goud naar het buitenland brengen is een hele operatie. Een miljard aan Bitcoin verstuur je met een paar klikken. Zoals ik al schreef, dit gaat niet altijd op, aangezien veel geld in goud belegd is middels de ETF.
Een ander verschil is hoe ze ontstaan. Goud wordt uit de grond gehaald, een proces dat tijd en moeite kost. Bitcoin wordt ‘gemined’ door computers die complexe puzzels oplossen, wat energie verbruikt, maar geen fysieke mijnen nodig heeft. Dat maakt Bitcoin moderner, maar ook controversieel door het hoge stroomverbruik, al wordt het steeds beter en groener. Een verschil maar tegelijk een gelijkenis: beide worden ‘gemined’.
Waarde en volatiliteit
Qua prijsontwikkeling zijn ze anders. Goud bestaat al veel langer en de prijsontwikkeling is veel minder volatiel en veel volwassener. Bitcoin daarentegen is volatiel en maakt grotere bewegingen. Potentiële rendementen met crypto zijn dus ook veel hoger dan bij het meer volwassen goud. Maar je kunt ook dieper vallen.
Wat kies je?
Wat beter is, hangt af van wie je bent. Hou je van zekerheid en traditie, dan past goud bij je. Ben je meer van technologie en snelle kansen, dan is Bitcoin misschien jouw ding. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor allebei: een mix van het oude en het nieuwe om risico’s te spreiden.
Kortom, goud en Bitcoin lijken op elkaar als vluchtroutes uit het traditionele systeem, maar ze verschillen in vorm, snelheid en risico. Het is geen kwestie van winnen of verliezen; het zijn gewoon twee verschillende opties die veel gelijkenissen hebben en grotendeels hetzelfde doel dienen als het aankomt op beleggen.