Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 29 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Bediscussieerde schoen zorgt voor recordomzet dankzij Barbie

Je houdt van ze of haat ze: schoenen en sloffen van Birkenstock. Net als Crocs een eeuwig discussiepunt onder schoenliefhebbers. Feit is dat ze ongekend populair zijn en nu voor een megarecord in omzet zorgen. De film Barbie speelde daarbij ook een rol.

De Birkenstock Boston eindige in 2022 op nummer 3 in de Lyst Index met populairste schoenen van dat jaar. Toegegeven, dit zijn heerlijke instappers. De slippers met leren riempjes hebben we hier niet zoveel mee, maar smaken verschillen.

Birkenstock maakt recordomzet

Feit is dat de populariteit in 2023 alleen maar is toegenomen. Birkenstock heeft in de laatste drie maanden van 2023 een recordomzet behaald. Naast de bekende sandalen van het merk, die de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot mode-item, verkochten ook instappers met een dichte neus goed.

De opbrengsten liepen in het eerste kwartaal van Birkenstocks gebroken boekjaar op tot bijna 303 miljoen euro. Gecorrigeerd voor ongunstige wisselkoersen is dat een stijging van ruim een kwart.

Barbie

Birkenstock kreeg afgelopen zomer extra bekendheid door de bioscoophit Barbie. Hoofdrolspeelster Margot Robbie droeg een paar roze sandalen van het Duitse merk, wat weer veel aandacht opleverde voor het schoeisel. Maar ook voor het verschijnen van de comedy droegen tal van sterren het schoeisel als modieus statement.

Bediscussieerde schoen zorgt voor recordomzet dankzij Barbie-film
Birkenstock in Barbie (Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

Het bedrijf investeert nu in extra productiecapaciteit om de vraag bij te houden, wat in het afgelopen kwartaal ten koste ging van de winstmarges. Ook hoopt het bedrijf met meer producten dan alleen sandalen en dichte instappers succes te boeken.

De voor eenmalige posten gecorrigeerde winst voor aftrek van belastingen steeg tot 33 miljoen euro, tegenover 27 miljoen euro een jaar eerder. Netto ging er wel een verlies in de boeken van 7 miljoen euro.

249 jaar oude schoen verovert beurs

Eerder voorspelde Manners het Barbie-effect al van deze 249 jaar oude schoen. Lees hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.