Jana Witteman
Jana Witteman Banen & Salaris 13 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Bill Gates beantwoordt in 30 seconden de 3 cliché-sollicitatievragen

Dankzij Microsoft en de Bill & Melinda Gates Foundation weet Bill Gates als geen ander wat een werkgever zoekt in een werknemer. Wat als de rollen worden omgedraaid? Lees hoe Bill Gates in 30 seconden antwoord geeft op de meest gestelde sollicitatievragen tijdens een job interview.

Bill Gates heeft met zijn bedrijven duizenden mensen aangenomen en oneindig veel sollicitatiegesprekken gevoerd. Als iemand dus weet welke antwoorden je als werkgever wel en niet wil horen, dan is hij het.

Bill Gates beantwoordt sollicitatievragen in 30 seconden

Maar wat als Bill Gates zelf weer aan de andere kant van de tafel zou zitten? Hoe zou hij de terugkerende sollicitatievragen beantwoorden? Stephan Curry legt Gates het vuur aan de schenen.

1. Waarom zouden we jou moeten aannemen?

“Kijk maar eens naar de codes die ik heb ontwikkeld. Ik heb softwareprogramma’s geschreven die verder gaan dan wat ik via scholing heb geleerd. Dankzij mijn ambities ben ik de afgelopen tijd gegroeid en beter geworden. Daarnaast kan ik goed met mensen samenwerken. Ik ben kritisch op hun werk, maar ik ben graag onderdeel van een team. Ik hou van ambitieuze doelen en ik wil op tijd anticiperen op de toekomst.”

Met zijn antwoord in zo’n 30 seconden laat Bill Gates zien wat hij tot dusver al in zijn carrière heeft gedaan. Daarnaast toont hij dat hij vooruitstrevend is en ambitieus. Welke werkgever wil die kwaliteiten nou niet terugzien in zijn werknemer?

2. Wat zijn jouw goede en slechte kwaliteiten, en hoe zou je deze inzetten binnen het team?

“Nou, ik ben iemand die niet veel kennis heeft van marketing. Ik zou er ook niet veel voor voelen om de sales in te gaan. Ik ben wel gefascineerd door functies waarbij het écht gaat over de ontwikkeling van een product en waarbij je nadenkt over hoe dit er precies uit moet zien. Dat is ook waar mijn kracht ligt: bij productontwikkeling. Je moet mij niet vragen om de consumentenkant, verkoop of marketing op te pakken. Maar ik wil wel graag samenwerken met de mensen die dat wél goed kunnen.”

Een belangrijk punt tijdens de cliché-sollicitatievraag der cliché-sollicitatievragen: voorkom dat je in het ‘ik ben een perfectionist’ cliché vervalt. Iedere werkgever geeft die ‘zwakke eigenschap’ al oneindig vaak gehoord, dus de kans dat ze daar genoegen mee nemen is klein. Bill Gates omschrijft een zwakke kant van hem, maar deze is eigenlijk niet relevant voor de functie die hij beoogt en zal dus voor de werkgever geen dealbreaker zijn.

3. Wat zijn je verwachtingen qua salaris?

Deze vraag wordt niet altijd in een eerste gesprek gesteld. Maar hoe verder je in het sollicitatieproces zal komen, des te groter de kans dat deze vraag op je afgevuurd zal worden. Daarom is het goed om vast een antwoord klaar te hebben. Het liefst kort en krachtig, in 30 seconden.

“Ik ben in de gelegenheid om risico’s te nemen en ik geloof in de toekomst van dit bedrijf. Daarom zou ik liever kijken naar de mogelijkheden als het gaat om aandelen, dan de financiële beloning. Daarnaast weet ik dat andere bedrijven een goed salaris bieden. Dus ik hoop op een eerlijk aanbod met verschillende mogelijkheden.”

Soms kan het dus slim zijn om niet direct met bedragen op de proppen te komen, maar ook te kijken naar de randvoorwaarden en de investeringsmogelijkheden. Wil je niet blind varen op het advies van Bill Gates? Lees dan ook dit artikel met 5 tips van HR-professionals.

Het interview helemaal zelf terugkijken? Dat kan hieronder.

3 punten bij een sollicitatiegesprek die je vergeet voor te bereiden

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.