Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 2 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De oerversie van Nike Air Max 1 komt na 36 jaar eindelijk op de markt

De ‘Big Bubble’ Nike Air Max 1 ’86 is de release waar we het meest naar uitkijken in 2023 en de sneakers komen er al bijna aan. Nog een kleine drie maanden geduld hebben.

Nike sloot 2022 af met de Air Jordans der Air Jordans, het oermodel van Michael Jordan uit 1985. Voor deze aankomende release in 2023 gaan we een jaartje verder, al verscheen de eerste Nike Air Max 1 pas in 1987 op de markt.

‘Big Bubble’ Nike Air Max 1 ’86

Het gaat namelijk écht over de oerversie. Het heeft Nike drie jaren gekost om de eerste voorbeeldstijl van de Air Max 1 in 1986 te vervaardigen, onder meer vanwege scheuren in de zolen en veranderingen in het fabricageproces.

big bubble, nike air max 1, 86, sneakers, maart 2023

Maar waar komt die geuzennaam ‘Big Bubble’ (ook wel ‘Big Window’) dan vandaan? Welnu, het oorspronkelijke model van de legendarische ontwerper Tinker Hatfield had een grotere luchteenheid. Deze is vervolgens geminimaliseerd, omdat de scheurtjes grotendeels te wijten waren aan de grote Air Max-unit. Maar de remake van de oerversie is zoals de sneakergod (lees: Hatfield) het ooit bedoelde. Moeder aller Nike-sneakers komen dus voor het eerst uit met de oorspronkelijke luchteenheid.

Sneakers eind maart 2023 verwacht

Het verschil is makkelijk te zien. De Nike Air Max 1 die iedereen kent, telt drie gaatjes in de luchteenheid en bij de Big Bubble tel je er vier. Daarbij komen de sneakers uit in de oorspronkelijke kleuren wit en rood.

De exacte releasedatum is nog niet uit de doeken gedaan, maar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid komt de Big Bubble uit op Nike Air Max Day 2023. Die vindt plaats op 26 maart, refererend aan de allereerste release van deze legendarische sneakers in 1987. Hoe kun je het 35-jarige bestaan van dit iconische model beter vieren?

Blijf op de hoogte van het laatste sneakernieuws op deze overzichtspagina. De Big Bubble-sneakers gaan ongetwijfeld in de verkoop via de SNKRS-app van Nike. Geen overbodige luxe om die alvast te downloaden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.