Jana Witteman
Jana Witteman Gezondheid 10 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De top 10 beste zonnebrand volgens de Consumentenbond

Er staan tropische temperaturen op de planning voor dit weekend. Voor veel mensen een goede reden om de hort op te gaan. Het belangrijkste om dan niet te vergeten: een flinke laag zonnebrand. Maar welke zonnebrand is de beste optie? Daarvoor moet je bij de Consumentenbond zijn.

Lekker, die warmte. Maar het levert ook de nodige zorgen op. Zo is het niet alleen belangrijk om uitdroging te voorkomen, maar is het ook hoognodig om jezelf te beschermen tegen verbranding. Smeren, dus.

Welke zonnebrand kies je?

Omdat de markt van zonnebrand nogal groot is, test De Consumentenbond ieder jaar de verschillende zonnecrèmes uit. Wat smeert prettig en welke keuze biedt de beste bescherming? Daarnaast wordt er getest op zowel uva-bescherming en uvb-bescherming.

In de test zijn zonnebrandcrèmes met SPF 30 en SPF 50 meegenomen, waar SPF staat voor de zonbeschermingsfactor. Niet geheel onbelangrijk: die zonbeschermingsfactor beschermt alleen tegen uvb-straling. Het getal op de verpakking staat voor de vermeningvuldigingstijd van verbranding. Zou je zonder zonbescherming in 5 minuten verbranden? Dan verbrand je met een factor 50 zonbescherming na 250 minuten (5 keer 50).

Dit geldt volgens de Consumentenbond alleen wanneer je iedere twee uur blijft smeren in een behoorlijk dikke laag. Dat vraagt namelijk om 2 milligram zonnebrand per vierkante centimeter huid. De meeste mensen smeren slechts de helft van deze hoeveelheid. Dan is het zaak om nog vaker het smeersel erbij te pakken.

De beste zonnebrandcrèmes volgens de Consumentenbond

Maar welke zonnebrand komt het beste uit de bus? En het credo ‘goedkoop is duurkoop’, geldt dat eigenlijk ook voor zonnebrand? Volgens de Consumentenbond niet. Er is namelijk een aantal budgetvriendelijke zonbeschermers dat behoorlijk goed uit de bus komt. Naast de aanraders van de Consumentenbond zijn er ook de nodige afraders vermeld.

Heb je dit weekend nog een festival op de planning? Dan is goed smeren sowieso belangrijk. Check deze noodzakelijke voorzorgsmaatregelen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.