Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 aug 2022
Leestijd: 5 minuten

Top 8 beste oorlogsfilms op HBO Max volgens IMDb

We maken de balans op: wat zijn de allerbeste oorlogsfilms op HBO Max volgens IMDb? Veel kijkplezier!

We zijn bij Manners groot liefhebbers van de betere oorlogsfilm. Gelukkig is er op vrijwel elke streamingdienst wel een waslijst aan toppers te vinden.

De beste oorlogsfilms op HBO Max

Onlangs zetten we de beste oorlogsfilms op Netflix voor je op een rijtje. Dit keer is HBO Max aan de beurt.

De streamingdienst heeft mede door de bibliotheek van Warner Bros. een omvangrijk aanbod aan topfilms. Ook op oorlogsvlak is er een hoop moois te streamen. We hebben IMDb erbij gepakt en de top 8 beste oorlogsfilms op HBO Max voor je gerangschikt.

Nog even één dingetje: het aanbod van streamingdiensten wijzigt continu. Films vertrekken, er komen nieuwe titels bij. Houd er dus rekening mee dat sommige films uit dit lijstje wellicht in de tijd tussen dat we dit schreven en jij dit leest, alweer van HBO Max zijn vertrokken.

Netflix vs HBO Max: wie heeft de beste films volgens IMDb?

8. The Wind That Shakes the Barley (2006)

Ken Loach’s The Wind That Shakes the Barley is een indrukwekkende film over de Ierse onafhankelijkheidsoorlog. Peaky Blinders-ster en Christopher Nolan-favoriet Cillian Murphy en Padraic Delaney spelen twee broers die zich aansluiten bij de guerrillaoorlog tegen de Britse troepen. Loach weet op confronterende wijze te laten zien hoe diep het verzet zit bij het Ierse volk. Een ondergewaardeerde parel van een oorlogsfilm!

IMDB-score: 7.5

7. Fury (2014)

Fury is een oorlogsfilm over Amerikaanse tankbemanning tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal draait om de belevenissen van tankcommandant Wardaddy (gespeeld door Brad Pitt) en zijn bemanning tijdens de Slag om de Ardennen in april 1945. De film laat zien hoe zij moeten vechten voor hun leven. De regie is in handen van David Ayer, die ook films als Training Day (2001) en End of Watch (2012) afleverde. Met Fury kun je op zijn minst de vieze nasmaak van zijn door Warner Bros. om zeep geholpen Suicide Squad-verfilming wegspoelen.

IMDB-score: 7.5

6. Conspiracy (2001)

Conspiracy is een pittige dramafilm over de Wannsee-conferentie. Een geheime conferentie in 1942 waar senior nazi-functionarissen elkaar ontmoetten om een grote doorn in het oog van de nazi’s op te lossen: het grote aantal Joden. Zes miljoen levens. Over het lot van zoveel Joden moeten ze beslissen. Generaal Heydrich, gespeeld door Kenneth Branagh, heeft de opdracht van de Führer gekregen om tot een oplossing te komen.

IMDB-score: 7.6

5. 300 (2006)

Tussen al het waargebeurde en zware geweld gaan we naar iets meer comicbook-achtig popcornvermaak: 300, geregisseerd door Zack Snyder. De film is gebaseerd op het gelijknamige stripboek van Frank Miller en vertelt het verhaal van de Battle of Thermopylae in 480 voor Christus. In de film spelen Gerard Butler en Lena Headey de hoofdrollen als koning Leonidas van Sparta en koningin Gorgo van Lakedaimon. 300 gaat over hoe koning Leonidas, met slechts 300 mannen, zich verzet tegen het enorme Perzische leger dat onder leiding staat van koning Xerxes I. Het levert een volstrekt uniek ogende actiefilm op. Het belabberde vervolg kun je overslaan.

IMDB-score: 7.6

4. Sometimes in April (2005)

Raoul Peck’s film Sometimes in April vertelt een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt tijdens de Rwandese genocide van 1994. De oorlogsfilm volgt twee broers die aan verschillende kanten van het conflict staan, gespeeld door Idris Elba en Oris Erhuero.

Peck zoomt niet alleen in op het geweld dat plaatsvond tijdens de genocide, met uiteindelijk bijna 800.000 doden als gevolg, maar ook op de hoop en moed van degenen die probeerden het te stoppen. Het is een aangrijpende en onthullende film over een donkere episode in de Afrikaanse geschiedenis.

IMDB-score: 7.8

3. Dunkirk (2017)

Met Dunkirk heeft HBO Max een recente dijk van een oorlogsfilm te pakken. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de geallieerde soldaten die in 1940 werden geëvacueerd uit Duinkerken. De soldaten, afkomstig uit België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, waren omringd door het Duitse leger en moesten felle strijd leveren om te overleven. Christopher Nolan weet als geen ander beeld en geluid te gebruiken om een verhaal te vertellen. Een direct plot is amper nodig.

IMDB-score: 7.8

2. Letters from Iwo Jima (2006)

In 2006 regisseerde Clint Eastwood de oorlogsfilm Letters from Iwo Jima, die het verhaal van de Slag om Iwo Jima vertelt vanuit het perspectief van de Japanse soldaten die daar vochten. De hoofdrollen worden op ijzersterke wijze vertolkt door Ken Watanabe en Kazunari Ninomiya.

Uiteindelijk werden slechts 22  Japanse soldaten door de Amerikanen gevangengenomen, ondanks het feit dat ze met afstand in de minderheid waren. De rest werd gedood tijdens oorlogsgeweld of pleegde zelfmoord in plaats van gevangen te worden genomen.

De film toont de wrede omstandigheden waarmee de Japanse soldaten op Iwo Jima werden geconfronteerd, evenals hun felle vastberadenheid om hun eiland tot de laatste man te verdedigen. Letters from Iwo Jima zal je lang bij blijven.

IMDB-score: 7.9

1. Full Metal Jacket (1987)

De best beoordeelde oorlogsfilm op HBO Max is Full Metal Jacket, uit 1987. De legendarische filmregisseur Stanley Kubrick laat in deze film op indrukwekkende wijze zien hoe oorlog mensen kan veranderen, van brave jongens die hun vaderland willen dienen tot verharde soldaten die alles doen om te overleven.

We gaan terug naar de Vietnamoorlog, en volgen een groepje soldaten dat op haast onmenselijke wijze wordt klaargestoomd voor de oorlog. De sadistische sergeant Hartman is vastberaden om van de groentjes kille moordmachines te maken.

IMDB-score: 8.3

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.