Alrik de Jong
Alrik de Jong Eten & Drinken 1 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

De beste kibbeling van Nederland eet je bij deze viszaken

De beste kibbeling van Nederland, dat is nogal arbitrair. Neemt niet weg dat je deze viszaken in 2024 sowieso eens moet proberen.

Experts van het internationale culinaire magazine Taste Atlas concluderen dat je de beste kibbeling ter wereld in Nederland vindt. En daarbij tippen ze nog eens zes viszaken ook, van Den-Haag tot Urk.

De beste kibbeling van Nederland in 2024

Echte kibbeling wordt van kabeljauw gemaakt en eet je warm. Sommige viszaken warmen de gebakken vis op in de magnetron, dat is een afknapper. Bij de onderstaande eettentjes krijg je vers gebakken vis met de juiste bite. Let wel, dit is een top 6 door de bril van internationale culinaire journalisten. Die hebben vooral toeristische plaatsen bezocht.

1. Simonis aan de Haven

Plaats: Den-Haag
Prijs per portie: 19,50 euro

We beginnen met kibbeling voor de elite. Puur kijkend naar de prijs, want de sfeer in dit restaurant is no-nonsense. Volgens Taste Atlas is een bezoek aan Nederland in ieder geval niet compleet zonder kibbeling te halen bij Simonis aan de Haven. “Eet vis zoals de lokale bevolking doet. Kibbeling bestellen is een simpele manier van lekker eten”, aldus een van de recensenten.

2. The Seafood Bar

Plaats: Amsterdam
Prijs per portie (inclusief friet): 18,50 euro

Van een traditioneel restaurant aan de Scheveningse kust naar een hippe tent in centrum Amsterdam, al vind je inmiddels ook vestigingen in Utrecht en Londen. The Seafood Bar serveert volgens Taste Atlas de op één na beste kibbeling van Nederland.

3. Vishandel Albert Cuyp

Plaats: Amsterdam
Prijs per portie: 7 euro

We blijven in Amsterdam voor de op twee na beste kibbeling van Nederland en lopen door naar vishandel Albert Cuyp. Deze toeristische trekpleister wint het qua prijs-kwaliteitsverhouding.

4. Frens Haringhandel

Plaats: Amsterdam
Prijs per portie: 9 euro

Frens Haringhandel maakt al sinds (veertig) jaar en dag deel uit van het Amsterdamse straatbeeld. En al dat vakmanschap proef je terug in de kibbeling. “Alles wordt vers voor je klaargemaakt. Het beslag is mooi licht en de kabeljauw smelt gewoon in de mond”, aldus een recensent van Taste Atlas.

5. Vishandel van der Veen

Plaats: Enkhuizen
Prijs per portie: 6 euro

We verlaten de hoofdstad voor een ritje naar de ‘Haringstad’, zoals Enkhuizen ook wel wordt genoemd. Maar we komen hier voor misschien wel de beste kibbeling van Nederland. “Fantastische mix van deeg, kruiden en vis. Heerlijke smaak en knapperig korstje. Mooie porties, halve portie mogelijk. Heerlijk buitenterras aan het water”, aldus het oordeel van Taste Atlas.

Urker Vishandel

Plaats: Urk
Prijs per portie: 5 euro

Om af te sluiten in het vissersdorp der vissersdorpen: Urk. “Erg klein restaurant, maar toeristen komen van ver en zijn bereid om te wachten omdat de kibbeling het wachten waard is. Het is gelegen in het oude centrum van Urk, dat beroemd is om zijn enorme visindustrie en geschiedenis”, aldus Taste Atlas.

Taste Atlas

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.