Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Eten & Drinken 2 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Moeder aller discussies beslist: dit is het beste bier van Nederland

In 2023 werd er alweer minder bier gedronken in Nederland dan het voorgaande jaar. Manners helpt graag om deze trend een halt toe te roepen, door de moeder aller bierdiscussies weer eens op te rakelen én meteen te beslissen. Wat is het beste bier van Nederland?

Manners is geen marionet van Big Bier. We ontvangen (helaas) ook geen gratis bier voor het schrijven van dit artikel. Dit doen we puur uit idealisme. Om de biercultuur van de ondergang te redden, rakelen we een discussie op waar mannen al eeuwenlang het schuim van op de bek krijgen, waarna zich hopelijk een ondraaglijke dorst van hen meester maakt.

Teloorgang van bierconsumptie in Nederland zet door

In 2023 dronken we in Nederland nog maar 11,5 miljoen hectoliter bier. Dit was 5% minder dan in 2022, terwijl we toen ook al minder bier dronken dan voor de coronajaren. Hierdoor zijn het afgelopen jaar voor het eerst meer bierbrouwerijen gestopt dan dat er begonnen.

In 2024 wordt het nog erger. De brave christenen die de afgelopen jaren de scepter zwaaiden op het Ministerie van Volksgezondheid hebben een nieuwe accijnsverhoging erdoorheen gedrukt. In 2024 betaal je 16,2% extra voor een krat bier in de supermarkt. En dat terwijl de accijnzen in Nederland toch al hoger lagen dan in België en Duitsland. André Hazes draait zich om in zijn graf.

Dit is het beste bier van Nederland

Om het tij te keren, brengen we graag een evenement onder de aandacht waar bier nog ouderwets wordt gevierd: de Dutch Beer Challenge. Hier strijden 900 brouwerijen om 91 medailles in 30 categorieën, van beste Stout tot beste IPA.

Beste pilsner

De brouwerijen waarvan de meeste bieren in de prijzen zijn gevallen, zijn Texels, Lindeboom en Oedipus. Voor de moeder aller bierdiscussies zijn we natuurlijk het meest nieuwsgierig naar de beste pilsener. In deze categorie is de uitslag als volgt:

  1. Budels Bier
  2. Gulpener en Lindeboom
  3. Brand

De top vier beste pilseners van Nederland worden allemaal onder de grote rivieren gebrouwen. Gelukkig hoef je nooit ver te reizen voor een flesje Budels Bier. Ze verkopen het bij de betere bierhandel.

beste bier van Nederland budels bier
Budels bier werd tijdens de meest recente Dutch Beer Awards verkozen tot beste pilsener van Nederland. (Afbeelding: Budels Bier)

Beste algemene bieren

Als algemeen beste bier van Nederland werd Gooisch Zwart gekozen, een zwartbier dat volgens de jury smaakt naar geroosterd brood en koffie. Het komt in een mooi rijtje te staan met eerdere winnaars als Mooie Nel van Jopen en La Trappe Tripel van De Koningshoeven.

Lees hier welke bieren allemaal in de prijzen vielen bij de meest recente Dutch Beer Challenge.

De beste brouwerijen volgens Untappd

Untappd is een app waarmee vele duizenden bierdrinkers ter wereld aangeven wat ze vinden van het bier dat ze drinken. Om te weten wat het beste bier van Nederland is, mag ook de data van Untappd niet onbestudeerd blijven.

Qua beste brouwerijen scoren in de ranglijst van Untappd de eerder genoemde brouwerijen wederom hoog. Texels, Gulpener en Oedipus staan respectievelijk op plek 5, 6 en 7 in de lijst van beste brouwerijen van Nederland. De top drie is als volgt:

  1. Bierbrouwerij De Koningshoeven
  2. Bierbrouwerij De Molen
  3. Hertog Jan

Van de pilseners in Nederland komt Hertog Jan op Untappd als beste bier uit de bus.

Goed: Budels Bier, Hertog Jan en Gooisch Zwart dus. Tijd om er een eentje open te trekken of om schuimbekkend een flesje van de eigen favoriet leeg te drinken om tot bedaren te komen.

Bieren na het skiën

Ook op menig skipiste rijst de bierprijs de pan uit. Ontdek in dit artikel in welk skioord je desondanks anno 2024 nog voor 1,09 euro een biertje koopt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.