Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 12 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Benzinestations verdienen ineens dik aan doodsoorzaak nummer 1

Met de (extra) hoge benzineprijzen en chocoladerepen van 3 euro per stuk hoefden we al geen medelijden te hebben met benzinestations. Maar sigaretten maken de financiën er nu nog gezonder op, met dank aan onder meer de Albert Heijn.

De jeugd mag dan massaal aan het vapen zijn, ook de klassieke tabak vliegt nog als suikerbrood over de toonbank. 18,9% van de volwassen Nederlanders rookt, en probeert vaak tegen beter weten in te stoppen. Voorheen haalde het gros zijn shag en sigaretten bij supermarkten, maar a new era has begun. Voor doodsoorzaak nummer 1 rijdt men tegenwoordig naar de pomp.

Benzinestations verdienen fors extra aan sigaretten

De verkoop van sigaretten in supermarkten is in de eerste vier weken van het jaar hard gedaald, terwijl benzinestations en tabaksspeciaalzaken hun omzet flink zagen toenemen. Dat heeft marktonderzoeker Circana becijferd.

Vanaf 1 juli mogen supermarkten geen sigaretten en andere tabaksproducten meer verkopen. Albert Heijn, de grootste supermarkt van het land, liep vooruit op dat verbod door al per 1 januari alle tabak uit zijn winkels te halen. Volgens Circana is dit goed te zien in de verkoopcijfers. De tabaksomzet bij supermarkten lag ruim een kwart lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Miljardenomzet verdwijnt uit supermarkten

Bij de winkeltjes bij benzinestations steeg de omzet juist met ruim 20 procent. Bij tabaksspeciaalzaken zag Circana zelfs een omzetstijging van meer dan 50 procent. “Het betreft slechts data van vier weken, dus het is nog te vroeg om harde conclusies te trekken, maar het lijkt erop dat de misgrijpende AH-shopper tabak vooral bij tabaksspeciaalzaken en benzinestations in de buurt gaat kopen”, stellen de onderzoekers.

Eerder voorspelde NielsenIQ, een andere marktonderzoeker, al dat er door het verbod op de verkoop van tabak in supermarkten veel omzet zou wegvallen bij de supers. Vorig jaar was de verkoop van tabak en verwante producten in supermarkten nog goed voor een miljardenomzet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.