Pim Jansen
Pim Jansen Stijl 3 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom Bella Hadid t贸ch terugkeerde naar Victoria’s Secret

Na lange tijd is Bella Hadid weer terug bij Victoria’s Secret. Nog niet eens zo heel lang geleden haalde ze fors uit naar de jaarlijkse Fashion Show van het bedrijf, die inmiddels verleden tijd is. Maar ze heeft het lingeriemerk weer omarmd.

Eerder dit jaar voegde het half-Nederlandse supermodel zich bij VS Collective, later was ze te zien in verschillende campagnes. Een verrassende stap, omdat ze het merk ooit verliet vanwege de “wantoestanden” onder de hoge piefen.

‘Zelf weer de macht over mijn lichaam’

Deze week vertelde ze in een interview met Marie Claire waarom ze weer terug is als gezicht van haar oude werkgever. “Wat me ertoe aanzette om terug te komen, was dat ze me persoonlijk benaderden en echt bewezen dat Victoria’s Secret achter de schermen zo drastisch is veranderd”, aldus Bella Hadid.

“Het ging echt over mijn kracht en persoonlijkheid. En centraal stond dat ik weer zelf de macht over mijn lichaam heb.”

Kritiek op het oude Victoria’s Secret

Er was een korte periode dat de grote modellen zich afkeerden tegen het Amerikaanse lingeriemerk Victoria’s Secret. Kort gezegd kwam dat door te weinig diversiteit en inclusie en dat kwam vooral tot uiting in de jaarlijkse lingerieparade.

Op het moment dat Victoria’s Secret in verval raakte, zo tegen het einde van het vorige decennium, kwam Rihanna’s lingeriemerk Savage x Fenty opzetten. Modellen als Bella Hadid stapten over en modellen begonnen met terugwerkende kracht te vuren op hun voormalige werkgever.

victoria's Secret fashion show, bella hadid, rihanna, savage x fenty, lingerie
Bella Hadid tijdens de Victoria’s Secret Fashion Show in 2017 (Afbeelding: AFP / Fred Dufour)

Een petitie tegen wangedrag en seksuele intimidatie bij Victoria鈥檚 Secret werd massaal getekend door topmodellen, waaronder Doutzen Kroes. Bella Hadid gooide nog wat extra olie op het vuur tijdens een interview na de eerste grote show van Rihanna’s lingeriemerk. “Ik heb me nooit krachtig gevoeld als ik in lingerie over de catwalk liep鈥, aldus Bella Hadid over de Victoria鈥檚 Secret Fashion Show, die ze drie keer liep. 鈥淭ijdens mijn eerste Savage x Fenty Show voelde me ik voor het eerst wel sexy in lingerie.”

Bella Hadid terug bij hergedefinieerd lingeriemerk

Maar de tijden veranderen, zoals Bob Dylan al zong. Victoria’s Secret kon zo niet verder. Er werd een nieuwe CEO aangesteld en pas als een van de laatste grote lingeriemerken liet het bedrijf een diverser en inclusiever gezicht zien. Dat begon bij de Victoria’s Angels ‘nieuwe stijl‘. Dat ene verwrongen schoonheidsideaal is verleden tijd; alle keuren, maten en genders mogen gezien worden. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

Inmiddels zijn we het oude Victoria’s Secret al bijna weer vergeten, tijd heelt immers alle wonden. Bella Hadid is terug en dat is in alle opzichten een zegen voor de wereld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.