Thomas van der Lee
Thomas van der Lee Geld & Carrière 8 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Beleggen op ‘s werelds gevaarlijkste beurs: Pirate Stock Exchange

Beleggen op ‘s werelds gevaarlijkste beurs? Dat klinkt spannend. Welkom op de Pirate Stock Exchange in Somalië.

Als belegger kan je het niet anders meer voorstellen. Beleggen op de beurs doe je van achter je computerscherm of via je mobiele telefoon. Een aandeeltje Tesla, Apple of Shell koop je met een paar klikken via de beurs van New York of Amsterdam. Maar er is ook een effectenbeurs die iets anders werkt, en vooral gevaarlijker is: de Pirate Stock Exchange in Somalië.

Dit is artikel is geschreven door gastauteur Thomas van der Lee, beleggingsadviseur bij Semmie.

‘s Werelds gevaarlijkste beurs is geen grap

Het klinkt als een grap, maar de Pirate Stock Exchange is even echt als opmerkelijk. De lokale bewoners van Harardheere (dat zo’n 400 kilometer ten noorden van de Somalische hoofdstad Mogadishu ligt) kunnen met hun geld investeren in kapingen. Wordt er losgeld ontvangen, dan krijgen ze hier een klein percentage van als vergoeding voor hun gelopen financiële risico. In plaats van aandelen Tesla koop je daar dus aandelen Piratebay.

Somalische piraten zijn al decennialang zeer actief in de Indische Golf en de Golf van Aden, waar ze vaak met succes langsvarende schepen enteren. Dankzij de financiële injectie van lokale landrotten breiden ze hun activiteiten uit en kunnen ze hun uitrusting upgraden. Met betere boten en wapens zijn ze in staat om verder te reizen, meer schepen te kapen en dus weer meer winst te maken.

Beleggen op Pirate Stock Exchange

Maar hoe werkt deze beurs? Ten eerste moet je inwoner zijn van Harardheere om te kunnen beleggen. Want alleen als lokale inwoner kun je geld investeren in een van de 72 ‘maritieme ondernemingen’ die daar aan de beurs zijn genoteerd. Je financiert een missie van één van deze piratenbedrijven, en mochten ze met succes iets buit maken, dan deel jij daarin mee. Maar als je besteedbaar inkomen het niet toelaat, dan heb je ook andere manieren om bij te dragen. Want mocht je een raketwerper of andere wapens toevallig hebben liggen, dan worden die ook geaccepteerd.

‘s Werelds gevaarlijkste beurs legt de lokale bevolking trouwens geen windeieren. Waar Haradheere vroeger een klein vissersdorpje was, rijden er nu luxe 4×4 terreinwagens rond. Piraterij is inmiddels de belangrijkste winstgevende economische activiteit in het gebied geworden en de lokale bevolking is afhankelijk geworden van de opbrengst. Daarom wordt er ook niet hard opgetreden tegen de Pirate Stock Exchange door de autoriteiten.

Heel Haradheere profiteert mee

Dat de stad zelf ook een percentage van de Pirate Stock Exchange-buit krijgt, helpt natuurlijk ook niet mee. Dat geld wordt trouwens wel weer geïnvesteerd in de lokale gemeenschap, zodat wegen kunnen worden aangelegd, ziekenhuizen kunnen worden gebouwd en scholen kunnen worden geopend.

Lees ook: Zo ga je als belegger slim met financiële meevallers ombeleggen, gevaarlijkste beurs, wereld, somalie, pirate stock exchange

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.